I fjol höstas startade kommunen i samverkan med arbetsförmedlingen, socialförvaltningen, Lärcentrum och Sunderby folkhögskola jobbspåret. Deltagarna läser svenska för invandrare, SFI, i kombination med folkhögskolans kurser i vård och omsorg samt etik. Under utbildningen får de också praktik, totalt tio veckor.
Roberta Hamberg är en av deltagarna. Hon kommer från Ecquador. Där studerade hon marknadsföring på universitetet och jobbade som säljare. Nu har hon fått ett vikariat inom omsorg.
– Det här är en bra utbildning och vi har lärt oss mycket. När jag gick min första introduktion på kommunen visste jag ingenting. Det kändes otryggt. Nu är jag inte rädd längre, utan vet vad jag ska göra på mitt boende. Jag känner mig glad, men att det är viktigt att lära mig mer. Jag vill studera vidare till undersköterska.
Nina Edlund Hansson, lärare på Sunderby folkhögskola, har undervisat deltagarna under två terminer.
De var 17 från början, en elev valde att direkt gå vidare och läsa till undersköterska och en är föräldraledig. Övriga har alla fått arbete, varav en dock inom en annan bransch. De andra har fått eller kommer få vikariat inom socialförvaltningens verksamheter.
– De är inte riktigt klara med sommarplaneringen inom kommunen, men har sagt att alla som gjort praktik kommer få längre eller kortare vikariat, säger Nina Edlund Hansson och tillägger att de flesta fått jobb på de platser där de praktiserat.
Nu är de inne i slutfasen av utbildningen och håller på med validering för att få gymnasiepoäng för alla de kurser de gått. När de är färdiga får de jobba som vårdbiträden.
Khaled Selo är från Kurdistan i Syrien. Han har en bakgrund som frisör och säljare, men ville testa vård och omsorg. Praktiken gjorde han på Tallbackens gruppbostad.
– Jag trivs där och tycker om jobbet. Det är mitt första sommarjobb och jag hoppas få ett längre kontrakt.
Han liksom övriga är mycket glada att de fått jobb.
– Det känns bra, säger Selam Tekle, som är en av flera från Eritrea.
Hon har tidigare jobbat som servitör och skådespelare och vill fortsätta med teater, men planerar att studera vidare till undersköterska.
Chrystalline Bunyi från Filipinerna och Linh Nguyen från Vietnam är båda legitimerade sjuksköterskor. Båda har målsättningen att jobba som sjuksköterska igen här i Sverige. De och de andra deltagarna tycker att utbildningen har varit kanon.
– Jag känner mig tryggare i vad jag ska göra på jobbet, säger Linh Nguyen.
– Även om jag är utbildad sjuksköterska så hade vi inte samma hjälpmedel och nu har jag fått utbildning i hur jag ska hantera tekniska hjälpmedel. Jag har också gått en förflyttningsutbildning hos kommunen, säger Chrystalline Bunyi.
Farah Amine kommer också från Eritrea. Han är bagare i botten, men tänker sadla om till undersköterska. Han och landsmannen Rahel Nemariam rekommenderar andra att gå utbildningen.
Nina Edlund Hansson tycker det har varit mycket givande att jobba med den här målgruppen.
– Det är otroligt inspirerande att jobba med människor som vill någonting och som direkt har fått en möjlighet att gå en utbildning där de kan arbeta. Ett jobb ligger inte tio år framåt i tiden. Många av deltagare är fortfarande i etableringsfasen.
Den pågår de två första åren efter besked om uppehållstillstånd. Nästan alla befinner sig på den fjärde och sista nivån på SFI-studierna.
Nina Edlund Hansson framhåller att man på socialförvaltningen kommit till slutsatsen att det är så här de ska arbeta, eftersom det påskyndar vägen ut på arbetsmarknaden betydligt.
Kommer projektet att fortsätta i höst?– Lärcentrum hade gärna velat att jag skulle fortsätta jobba med det här och att folkhögskolan skulle fortsätta driva utbildningen, men på Sunderbyn har de fått färre deltagarveckor och därför har de valt att kapa bort just den här utbildningen. Det innebär att Lärcentrum tar över och driver utbildningen i egen regi, förklarar Nina Edlund Hansson och berättar att Lärcentrum försökte hyra in henne som lärare, men att folkhögskolan inte tillät det.
Hon tycker det är tråkigt eftersom hon gärna hade velat vara med och fortsätta utveckla den här utbildningen.
Abdalla Adan från Sudan är svetsare och hade redan jobbat som vårdbiträde när han hoppade på utbildningen. I hans hemland tar familjerna hand om sina gamla släktingar, som mor- och farföräldrar.
– Så jag har ju erfarenhet av att ta hand om äldre personer. Jag tycker om det. Man hjälper dem som behöver hjälp. Det ger en mycket bra känsla och om inte vi jobbar med gamla människor, vem ska då göra det?