Boden har tidigare varit norra Sveriges hästtätaste ort och intresset för trav och ridsport är stort. Men trots det finns ingen tillgång till akut operation för hästar i närområdet. Madelene Wikstén är hästuppfödare och travtränare i Boden och i vintras fick hennes häst WF Ghalia magproblem.
– Hon fick förmodligen tarmvred, något som de kunde konstanterna på fält och vi gjorde allt vi kunde, vi gav henne dropp och försökte promenera henne för att se om det vände men det gjorde det aldrig.
Att lasta hästen i en transport och köra 10 timmar till en klinik som kunde öppna buken var inte ett alternativ, hästen kastade sig mot väggarna av smärta och inget smärtstillande hjälpte.
– Det finns en gräns på vad man kan se sina vänner genomlida, det bara eskalerar och vi kan till slut inte kan ge några mer mediciner. När inget hjälper är du ganska handlöst tvingad att avliva din häst och det känns så fruktansvärt, säger Madelene Wikstén.
– Det finns måtta på vad man vill utsätta sina kamrater för, jag väljer att ta bort dom hellre än att en häst dör längs vägen eller behöver avlivas akut på vägen.
WF Ghalia var bara ett år gammal och var värd mellan 400 till 500 tusen.
– Hon var en ung arabhäst som hade hela livet framför sig och sen är det bara kört på några timmar och jag kan inte göra någonting. Man känner sig maktlös och det är jättehemskt.
Hur påverkar det att veta att ni måste köra så långt för akut vård?
– Vi känner oss väldigt utelämnade här. Vetskapen att vi oftast inte kommer hinna fram till akutvård är jättetråkig och det känns hemskt att veta att hästar i södra Sverige får den vården men inte vi.
Tidigare har det funnits en operationsklinik i Boden, men de har slutat med operationer då det inte längre är kostnadseffektivt.
– Det är personalkrävande och du måste ha en opererande veterinär som får och kan operera och sen är det dyrt att operera. Så det är inte kostnadseffektivt om man ser på hur det ser ut just nu, förklarar Monica Lierud, delägare HästVet i Norr.
Det är väldigt synd tycker Madelene.
– Alla i Norrbotten känner samma och det är en frustration. Vi har en fungerande operationsklinik men ingen som nyttjar den, vi önskar att det skulle vara annorlunda.
Hon skulle gärna se att kommunen gav stöttning så att operationskliniken kunde öppna igen.
– Jag tycker att kommunen borde kunna ha lite mer stöttning för att få det att fungera, säger hon.
Mats Berg, kommun och näringslivschef på Bodens kommun, menar att kommunen inte kommer stötta ekonomiskt.
– Behovet finns, det är vi ganska överens om. Boden är en häststad med mycket hästägare, hästuppfödare och även tävlingsverksamheter i olika slag, så det är klart att det finns ett behov.
– Sen är det privata marknaden som behöver lösa det, kommunen kommer inte kunna gå in och göra det. Men vi kan vara med i påverkansarbete och hjälpa till som samtalspartner och bollplank och försöka möjliggöra på olika sätt, men verksamheten måste näringslivet själv kunna ta, säger han.
Stall WF i Boden där Madelene Wikstén är chef kan ibland ha uppemot 100 hästar i sin verksamhet. Trots att hon har så många hästar och akutvård saknas har hon klarat sig ganska bra och inte behövt avliva så många.
– Jag har inte haft extremt många fall i tanke på hur mycket hästar jag har, så jag har jag haft väldigt tur i oturen, säger hon.