Turerna innebär att en anställd kan jobba på morgonen, få ledig tid under dagen, för att sedan åter jobba på kvällen.
I en enkät har Kommunals medlemmar svarat på frågor om hur de upplever sin arbetssituation.
– De har det tungt i en slimmad organisation och många känner att de inte orkar, säger Anna-Lena Blomqvist, ordförande Kommunals sektion Boden.
Inte återhämta sig
På torsdagen fick politiker och tjänstemän ta del av enkätsvaren, som visar svart på vitt hur anställda upplever sin situation.
– De är medvetna om läget men kan inte gå ut och lova något, säger Blomqvist och fortsätter:
– Det är inte bra med delade turer ur hälsoperspektiv. Orkar man inte riskerar man att bli sjuk och vad kostar inte det?
Hon frågar sig varför spardirektiven alltid riktar sig mot Kommunals medlemmar, deras jobb är grunden för att organisationen ska fungera.
Många känner också att de inte hinner återhämta sig mellan passen, som ofta kan sluta vid 22 på kvällen för att sedan börja 07 nästa dag.
– Det tär oavsett man jobbar heltid eller deltid, säger Blomqvist och förtydligar att de som jobbar 75 procent jobbar lika många dagar som dem med heltid.
Delaktighet
Majoriteten av hemtjänstgrupperna genomför kontinuerligt arbetsplatsträffar. Anställda kan dock inte alltid delta då de planeras in när de inte jobbar. Ett annat problem är att vikarier inte kallas in. Ett tredje att lön inte utgår på träffarna om en person är ledig.
Blomqvist säger också att delaktighet är viktigt, varför de anställda borde få ha ett ord med i laget när beslut ska tas. Att de anställda inte får den chansen om de får förutsättningar för att vara med på arbetsplatsträffarna.
– Arbetsgivarna vill ha en budget i balans. Ekonomin styr och går före verksamheten, säger Anna-Lena Blomqvist.