Han ser sig själv som ett maskrosbarn, alltså ett barn som haft svåra hemförhållanden men tagit sig vidare. Sedan han var åtta år har han bott med sin farmor och farfar i Boden.
– Att få bo hos farmor och farfar var det bästa som kunde hända mig, det är mitt hem, säger han.
Våren 2023 mådde han inte alls bra. Mikael hade en negativ känsla till allting och livet kändes meningslöst.
– Jag ville inte göra någonting, jag ville bara vara hemma, och det höll i sig ett tag och sen blev det värre. En kväll bestämde jag mig för att jag inte skulle leva, jag skulle avsluta mitt liv helt enkelt.
Hans lärare, Jenny Bergström, märkte att han inte mådde bra och såg till att han fick hjälp.
– Det var väldigt tur att jag fick hjälp precis då, det Jenny gjorde för mig blev min räddning.
Idag ser livet annorlunda ut.
– Nu träffar jag en kurator och är öppen i hur jag mår, jag stänger inte in mig utan jag pratar om det och vet jag att jag har folk jag kan prata med, det är den största hjälpen.
När Mikael började må bättre ville han göra något för andra som mår dåligt och deras anhöriga, visa att de inte är ensamma. Idén föddes att föreläsa om psykisk ohälsa och nu har Mikael och Jenny hållit tre föreläsningar. Den första var för eleverna på Stureskolan i Boden, och det var nervöst.
– Det var många i publiken som jag känner men som inte vet om hur jag mått, då kändes det svårt att gå rakt på sak men det gick bra och jag hade publiken med mig hela tiden.
Varför är det viktigt att prata om psykisk ohälsa?
– När man väl mår dåligt tror man inte det kommer lösa sig. Jag vill visa att det går att komma ur det och få hjälp, det är för att rädda liv som vi gör det här, säger han.
Jenny lyfter att just killar kan ha svårt att prata om sitt mående.
– Det är bra att Mikael gör det, visar att en kille kan öppna upp sig. Dessutom är han ung, så barn och ungdomar relaterar till honom bättre än till en vuxen, säger hon.
Korpenskolan arbetar med att motverka psykisk ohälsa bland eleverna.
– Vi har fortbildat personal kring det här med pojkar, för vi har sett att flickor har lite lättare att prata när de mår dåligt. Samtidigt vet vi att pojkar mår lika dåligt som flickor kan göra, säger Jenny.
På skolan finns ett trygghetsteam i korridorerna.
– Många av eleverna tycker det är lättare att öppna upp sig för dem än för lärare eller för föräldrar.
Jenny har jobbat på Korpenskolan i 17 år och ser att den psykiska ohälsan ökat.
– Det är tragiskt. Vi lärare funderar mycket på vad det beror på och hur måendet påverkar deras liv, exempelvis hur det påverkar skolresultat.
Hon fortsätter:
– Jag tror att vår tekniska värld är en stor bov i dramat, Tiktok och Instagram där de visar upp den perfekta världen och så jämför man sig med det.
Föreläsningen har under våren flera inbokade orter, bland annat Boden, Skellefteå och Stockholm.
– Det är jättekul att det har blivit så uppskattat, det trodde vi inte skulle hända när vi planerade första föreställningen, säger Mikael.
Vad har ni för tips till ungdomar som mår dåligt?
– Jag förstår om folk har svårt att prata om det i hemmet eller med någon nära person, men då är det bra att prata med en lärare eller kurator. Jag vet att det är något alla säger, men det hjälper verkligen, säger Mikael.
– Det är viktigt att inte tänka att man är knäpp eller att det är något fel på en, utan det är bara så man mår just nu, det kommer gå över, säger Jenny Bergström.