Minister vill inte kommentera beslut

Socialministern Lena Hallengren (S) tycker det är viktigt att undersköterskor arbetar med det som de skaffat sig utbildning för. "Allt fler kommuner låter andra sköta servicetjänsterna." Att Boden gör tvärtom vill hon inte kommentera.

Lena Hallengren (S) tycker att det är för få svenskar som tar chansen att rösta och påminner vikten av att göra det.

Lena Hallengren (S) tycker att det är för få svenskar som tar chansen att rösta och påminner vikten av att göra det.

Foto: Fotograf saknas!

BODEN2019-05-17 20:05

Hon besökte på fredagen Boden och talade bland annat med personal på före detta Sandenskolan. Där har man samlat professionerna inom hemsjukvård, hemtjänst och rehabenhet. Lena Hallengren framhöll vikten av samordning för att få ett helhetsperspektiv kring brukare/patient.

Maria Persson, chef för kommunens hälso- och sjukvård, förklarade att de märker av de allt snabbare utskrivningarna från slutenvården.

– Vårdtiderna blir allt kortare. Vården styrs allt mer mot kommunerna. Det kräver mer avancerad hälso- och sjukvård och mer avancerade hjälpmedel i hemmen.

Beatrice Öman (S) påpekade att när hon tillträde 2014 som ordförande i socialnämnden hade de 17 korttidsplatser och nu har de 52.

De pratade om personalrekrytering och Lena Hallengren talade om rollen som undersköterska och hur man kan öka status och attraktivitet i yrket.

– Nu finns det ett förslag på hur en undersköterskeexamen skulle kunna se ut. Det är en del. Den andra är den utredning som jag nyss har tagit emot. Den handlar om att man antingen ska ha en legitimation eller annan reglering av yrket, sa Lena Hallengren.

Kombinationen att man skyddar titeln och har krav på kompetensen tycker Lena Hallengren är jätteviktig.

Hon besökte Boden av två anledningar, dels för att hon är socialminister för hela Sverige, dels för att det är EU-val.

Hälso- och sjukvården samt omsorgen står inför många utmaningar. Det handlar inte minst om kompetensförsörjningen.

– Det är inte olösligt, påpekade Lena Hallengren, men det är en svår fråga. Det krävs att man både planerar sin organisation och att man samarbetar mellan professioner. Man måste tänka in utbildningsperspektivet; finns inte människor med rätt kompetensen kan man skaffa den och hur får man bäst förutsättningar för det?

Tidigare arbetade vårdbiträden och undersköterskor inom vård och omsorg.

– Sedan har vi haft en tid när man inte riktigt värderat vårdbiträdets kompetens, utan man har tänkt att om alla är undersköterskor så blir det enkelt. Men ibland betyder det att man faktiskt inte låter undersköterskor arbeta med det som är deras kompetens och som de skaffat sig utbildning för, sa Lena Hallengren.

Hon påpekade att allt fler kommuner låter andra sköta servicetjänsterna. Det innebär att vårdutbildade undersköterskor därmed inte längre sköter städ med mera.

– SKL och Kommunal har kommit överens om kompetenskriterier för vårdbiträden och undersköterskor. Jag tycker det är viktigt att vi har olika roller.

Hur ser du på att Bodens kommun sagt upp serviceavtalet om vårdnära tjänster med Samhall för att kunna skapa heltider inom äldreomsorgen?

– Jag sa det jag sa och har i övrigt inga kommentarer till hur Boden sköter sin organisation.

Lena Hallengren tar inte upp den bollen, men tillägger att heltider är viktigt.

– Alla har rätt till en heltidstjänst så att man både kan leva på sin lön och får förutsättningar att utvecklas i sitt yrke. Men jag tycker också det är viktigt att man jobbar med det som man har skaffat sig en utbildning för. Det är en uppgift att organisera arbetet på ett sätt så att man känner sig uppskattad och värdefull, kan utvecklas i sitt arbete och kan leva på sin lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om