Mössan huvudsaken efter doppet i vaken

Soldater på A9 hoppade ned i Luleälvens iskalla vatten. Livräddningsövningen var examen på utbildningen "Kallt väder", men det slarvades lite med att sätta på mössan.- Egentligen vet de att den ska på först, men glömmer bort och vi får påminna dem, säger Elly Granlund Åström, sjuksköterska.

Det ser ut som han kan gå på vatten, men sekunden senare är Jonas Eriksson under vattenytan i den iskalla älven. A9 genomförde på Ängesholmen livräddningsövning, som examen på utbildningen "Kallt väder". FOTO: Fanny Andersson

Det ser ut som han kan gå på vatten, men sekunden senare är Jonas Eriksson under vattenytan i den iskalla älven. A9 genomförde på Ängesholmen livräddningsövning, som examen på utbildningen "Kallt väder". FOTO: Fanny Andersson

Foto: Fanny Andersson

BODEN2010-03-12 21:34
Utbildningspaketet "Kallt väder" handlar bland annat om hur kroppen reagerar i iskallt vatten, hur man ska ta hand om sig själv och andra.
- Kroppen reagarer på ett sätt när man hamnar i vattnet. Det blir en chock och man slutar att andas, men det går att ta kontroll över kroppen. Det här är ingen försäkring, men man är bättre rustad om det skulle hända, säger Torbjörn Larsson, regementschef.
Överlevnadsmöjligheten ökar med cirka 80 procent om man har provat och känner till hur kroppen reagerar i iskallt vatten.
- Den som inte varit med om det kan lätt gripas av panik, säger Torbjörn Larsson.
Snabbt på med mössa
För att förebygga kylskador ska man inte vänta med att få igång cirkulationen. Huvuddelen av värmen försvinner genom huvudet och därför ska man skynda sig att snabbt få på sig en mössa.
- Det är viktigt att ta av sig de blöta kläderna och torka sig torr innan man tar på nya kläder. Det är viktigt att man är torr närmast kroppen, poängterar Torbjörn Larsson.
Sedan springer de en slinga för att få igång cirkulationen och får därefter varm dryck.
- När andningen slutar, upphör även cirkulationen. Kroppen vill skydda hjärta och hjärna och stänger därför av armar och ben. Så ju fortare cirkulationen kommer igång desto bättre, säger Torbjörn Larsson.
Soldaterna jobbar i par för att påminna varandra och fryser man om en hand så ska man stoppa in den i kamratens varma armhåla.
- Många gånger handlar det om att övervinna sin blygsamhet och våga berätta att man fryser. Det gäller att vara ärlig mot sig själv och sin omgivning, säger Torbjörn Larsson.
Utbildningen ger soldaterna en verktygslåda att klara vistelse ute i vinter och kyla.
Det är inte första isvaksbadet för Jonas Eriksson, artilleriradargruppbefäl, men han tycker ändå att det är lite nervöst innan han ska hoppa i.
"Faan, vad kallt"
- Det är kallt, men inte så farligt som man tror. Man tänker att man ska ta det lugnt och fokusera på det man ska göra, men man hinner ändå tänka: "Faan, vad kallt"!
Han fick anhålla två gånger om att få komma upp innan han med isdubbarnas hjälp tog sig upp på isen. Han slarvade dock med mössan och en sjuksköterska fick påminna honom.
- Man tar det man fryser mest om först, händer och fötter.
Men Elly Granlund Åström säger, att händer och fötter är det man ska ta sist. Först huvudet och sedan de stora kroppsytorna.
Hon påpekar också att det viktigaste därefter inte är att springa fort, utan att under tiden röra på armar och tår.
- Vi känner också på allas händer och handleder att de fått igång cirkulationen. Det här är något som alla norrbottningar borde lära sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om