Motvind för spelbranschen – nya utbildningar stoppas

Det blir inga nya spelutbildningar för Futuregames under 2025. Spelföretagets ansökningar har fått avslag.
– Vi vill inte utbilda folk som går ut i arbetslöshet, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Futuregames har 193 beviljade utbildningsplatser men fick nej på sin ansökan om tre utbildningsstarter 2025. Myndigheten för yrkeshögskolan vill avvakta utvecklingen i branschen.

Futuregames har 193 beviljade utbildningsplatser men fick nej på sin ansökan om tre utbildningsstarter 2025. Myndigheten för yrkeshögskolan vill avvakta utvecklingen i branschen.

Foto: Magnus Lindkvist

Boden2025-03-11 00:01

Futuregames startade sin utbildningsverksamhet på Boden Business Park hösten 2021 och antalet studerande har enligt företaget ökat för varje år. Just nu har de 193 beviljade utbildningsplatser varav 32 med start i september.

Planen var att starta ytterligare tre utbildningar om sammanlagt 25 studieplatser men Myndigheten för yrkeshögskolan säger nej.

– Vi ser att rekryteringstakten i branschen har bromsats in på grund av lågkonjunkturen. Om det är en tillfällig eller långvarig trend är dock för tidigt att säga. Våra analytiker följer utvecklingen och har även en dialog med branschen, säger Johan Lindahl som är pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

undefined
"Future Games har i konkurrens med andra ansökningar från hela Sverige. Det är inte frågan om något totalstopp för spelutbildningar i norr", säger Johan Lindahl, pressansvarig Myndigheten för yrkeshögskolan.

Yrkeshögskolans satsningar på spelutbildningar har ökat för varje år. 2025 kommer att bli ett undantag då få utbildningar har beviljats. I stället blir det satsningar på fler utbildningar inom teknik och tillverkning samt hälso- och sjukvård. Det blir även fler utbildningar inom järnvägsrelaterade yrken.

– Besluten som har tagits beror framför allt på den tuffa konkurrensen i år. Vi tittar var behoven finns och fördelar utbildningsplatser efter det. Det absolut viktigaste måttet för oss är om det finns företag som vill anställa nu, säger Johan Lindahl.

– Vi vill inte utbilda folk som går ut i arbetslöshet utan vi vill att folk ska få jobb efter utbildningen. Därför är vi lite försiktiga i år och kommer omvärdera igen nästa år, fortsätter han.

Frida Kraus, utbildningschef och site manager på Futuregames i Boden, vill inte uttala sig utan hänvisar till Nina Lindblom, kommunikationschef vuxenutbildning på Acade Media som äger Futuregames sedan 2022.

undefined
Nina Lindblom, kommunikationschef vuxenutbildningar Acade Media, säger att det är avgörande att spelbolagen stödjer utbildarnas ansökningar

Nina Lindblom svarar på mejl att yrkeshögskoleutbildningar är berättigade om det finns ett tydligt anställningsbehov och ett kontinuerligt flöde till arbetslivet, och att Futuregames påverkas när jobbtillväxten i spelbranschen avstannar. 

För att säkerställa att utbildningarna leder till anställningar krävs ett nära samarbete med aktörerna inom spelindustrin, menar Nina Lindblom.

– Sammanfattningsvis är det avgörande att spelbolagen i regionen aktivt stödjer framtida ansökningar om spelutbildningar i Boden, skriver hon.

Myndighetens uppdrag

Myndigheten för yrkeshögskolans huvuduppdrag är att ansvara för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige och verka för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens.

Myndigheten analyserar arbetsmarknadens behov av utbildningar inom yrkeshögskolan, beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till utbildningsanordnarna. Myndigheten främjar även validering i utbildningarna.

Myndigheten ansvarar också för frågor som rör vissa utbildningar som ligger utanför yrkeshögskolan – eftergymnasiala konst- och kulturutbildningar som bedrivs av fristående skolor samt tolkutbildningar inom folkbildningen.

Myndigheten utövar tillsyn och hanterar klagomål på de utbildningar som ligger inom vårt ansvarsområde. Vi granskar även utbildningarnas kvalitet, framställer statistik och följer upp utbildningars resultat.

Ett annat uppdrag är att vara nationell samordningspunkt för EQF (European Qualifications Framework) som ska göra det lättare att jämföra utbildnings- och yrkeskvalifikationer inom EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!