Nästa vecka sägs 105 upp i Bodens skolor
Nästa vecka kommer 105 personer som arbetar i Bodens skolor och förskolor att sägs upp.
Karina Pettersson Hedman säger att det är upp till rektorerna på respektive skola hur de organiserar verksamheten, men att de ska se till att alla elever har tillgång till matte- och no-kompetens. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Inom kommunals avtalsområde kommer 36 personer att få sin uppsägning. De stora grupperna är barnskötare och elevassistenter.
- Utöver dem har sex personer tackat ja till omplaceringen på annan förvaltningen, säger Karina Pettersson Hedman, förvaltningschef.
69 sägs upp
Inom lärarnas avtalsområde är det 69 personer som nästa vecka för uppsägningsbesked.
- Utöver dem har vi lyckats erbjuda annat jobb för 14 personer inom förvaltningen och en person har omplacerats till annan förvaltning. Vi har också kunnat behålla ytterligare nio lärare tack vare att andra anställda över 61 år anmält intresse och fått avgångsvederlag, säger Karina Pettersson Hedman.
Ytterligare 19 personer har ansökt om avgångsvederlag och den processen fortsätter.
Lärarförbundet är oenigt med arbetsgivaren om turordningen bland lärarna som jobbar i grundskolan i år ett till sju.
Arbetsgivaren vill behålla fler lärare med behörighet i matte och naturorienterande ämnen, no. Det innebär att lärare med behörighet i svenska och samhällsorienterande ämne, so, med fler tjänsteår sägs upp.
- När vi tittar på studieresultaten i Bodens skolor måste vi höja måluppfyllelsen i matte och no. Det är en röd tråd genom hela skolsystemet i Boden och börjar i år ett . Därför anser vi att vi behöver tillgång till utbildade matte- och no-lärare redan från årskurs ett, säger Karina Pettersson Hedman.
Rektorernas ansvar
Hon pekar på timplanen. Eleverna har en tredjedel matte och naturorienterande ämnen.
- Vi anser att eleverna ska ha den mängden behöriga lärare. I och med att vi gör så här når vi upp till det. Om vi inte tittat på behörigheten hade vi bara haft kvar en femtedel av matte och no-lärarna. Det anser vi är för lite.
Karina Pettersson Hedman säger att det är upp till rektorerna på respektive skola hur de organiserar verksamheten, men att de ska se till att alla elever har tillgång till matte- och no-kompetens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!