Neddragningar på 22 miljoner

Socialnämnden går med miljonunderskott och planerar åtgärder för att spara 22 miljoner. "Det är stora frågor, verksamhetsförändringar och besparingar", säger Béatrice Öman (S).

Béatrice Öman (S).

Béatrice Öman (S).

Foto: Lena Tegström

BODEN2019-01-30 19:21

Nämnden har obalans i sin ekonomi. Den har därför gjort en handlingsplan för att få ekonomi i balans kommande tre år. Planen omfattar 19 åtgärder och effekten på de åtgärder som planeras i år beräknas bli en besparing på närmare 22 miljoner kronor.

Nämnden tog på januarimötet beslut att genomföra sex av dessa åtgärder.

Den var eniga i fem ärenden, men Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att förbereda omgörningen av äldreboendet Å-center till biståndsbedömt trygghetsboende. Beslutet förutsätter att fullmäktige godkänner den nya boendeformen.

Blir Å-center ett trygghetsboende kommer det påverka både boende och personalen där. Arbetsgivaren kommer påbörja processen att så långt som möjligt säkerställa att personalen får andra arbetsuppgifter.

– Det gäller att följa verksamhetsförändringen. Vi ska i eftermiddag (läs onsdag reds. anm.) träffa personalen. Sedan kommer anhöriga och boende att bjudas in till ett möte snart, så att alla får information om vad vi har beslutat. Det är en stor förändring, säger Béatrice Öman, ordförande i socialnämnden.

Vidare ska hälso- och sjukvården integreras inom äldreboendena. I dag är den inte integrerad i den befintliga organisationen på boendena, vilket tenderar att vara en dyr lösning. Förändringen innebär att sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter kommer att ingå i det verksamhetsansvar, som enhetscheferna på boendena har. Det medför att nuvarande ledningsstruktur inom hälso- och sjukvården minskas med två enhetschefer.

– Beslutet var enhälligt, men alla MBL-förhandlingar är inte avslutade än. Det gör att beslutet inte verkställs förrän förhandlingarna är avslutade, säger Béatrice Öman.

Förvaltningen ska även återta vårdnära servicetjänster, som i dagsläget utförs av Samhall. Det är kopplat till att kommunen har beslutat om rätt till heltid inom alla verksamheter. Socialförvaltningen är först ut med det arbetet.

– Alla i nämnden tycker det är beklagligt, eftersom samarbetet (med Samhall reds. anm.) har fungerat bra och det är en uppskattad personalgrupp, men ingen såg någon annan möjlighet än att genomföra det här, säger Béatrice Öman.

Dessutom flyttas gruppbostaden på Helikoptergränd till före detta Tallboda gruppbostad, förutsatt att Migrationsverket går med på det. Då kan nattpersonal samnyttjas och kostnaden minskar med 1,2 miljon kronor, vilket motsvarar 1,94 årsarbetare.

Genom att flytta de två brukarna som är kvar på Bullerleden till Hemvägen, vilket de är positiva till enligt verksamhetschefen, kan man använda lägenheterna på Bullerleden till ensamkommande flyktingbarn. Fem ungdomar kan därmed överföras från HVB och utslussningsboende. Det innebär att kommunen sparar 1,5 miljon kronor.

Trygghetsboende

Riksdagen beslutade förra året att införa möjligheten att driva biståndsbedömt trygghetsboende. Det kräver dock godkännande av Inspektionen för vård och omsorg. Möjligheten införs från och med 1 april i år.

En sådan boendeform riktar sig till äldre som inte längre upplever att det är tryggt att bo kvar hemma och har ett vårdbehov som understiger heldygnsvård. I och med den nya bestämmelsen i socialtjänstlagen kan de beviljas plats på trygghetsboende med insatser i form av hemtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om