Det berättar gruppens talesperson Ahmad Aklil Khalil, kallad Zaki, som tillägger att de som fått det negativa beskedet nu kommer att lämna in en individuell överklagan.
Vid 17-tiden fanns en av de hungerstrejkande på sjukhus, ytterligare en var på väg dit. De nio övriga fortsätter sin hungerstrejk utanför Migrationsverkets lokaler i Boden.
På Migrationsverkets hemsida står att läsa att verket följer situationen i Afghanistan och vet att vissa grupper och individer har det svårt. I vissa delar av landet råder väpnad konflikt. Det återspeglas också i andelen sökande som får stanna i Sverige. I dag beviljas cirka 75 procent av de asylsökande från Afghanistan uppehållstillstånd.
- Vi har stor förståelse för att personer som väntar på beslut eller har fått avslag på sin asylansökan befinner sig i en mycket svår situation. Det är viktigt att komma ihåg att vi har en asylprocess i Sverige där Migrationsverkets beslut kan överklagas till en vanlig svensk domstol, skriver Mikael Ribbenvik, operativ chef vid Migrationsverket.