Erikslunds hälsocentral ska slås ihop med Björknäs hälsocentral. Idag vet inte personalen som jobbar med träningen och deras patienter vad alternativet är när stängningen är ett faktum. 2016 kom de första signalerna att bassängerna skulle försvinna. Då gjordes en utredning och beslutet blev att behålla bassängerna. Undersköterskan Ulla-Britt Rönnbäck och fysioterapeuten Ann Ledin, anställda på sjukgymnastiken är besvikna på informationsbristen.
– När vi fick beslutet om sammanslagningen av hälsocentraler då ställde vi genast frågan frågan om bassängen och om den försvinner. Svaret vi får är att det blir en senare fråga. Man skjuter frågan framför sig och döljer kostnaderna. Om vi inom primärvården på Erikslund i ett senare läge ska nyttja bassängen på Garnis Rehab så kommer det att medföra kostnader. Varken bassängen eller lokalerna är byggda för vår verksamhet för vi har mycket mera patienter som tränar samtidigt. På Erikslund finns också omklädningsrum och duschar, säger fysioterapeuten Ann Ledin.
Varmvattenbassängen som håller 33,5 grader har drygt 150 patienter som tränar under veckorna.
– Vi har den individuella träningen dagtid där patienterna har sina egna träningsprogram och även gruppverksamhet på kvällar. Jag har jobbat många år med bassängträningen och hjälper dem och ser till att de tränar rätt. Jag leder även pass med ledmuskelgrupper, säger Ulla Britt Rönnbäck.
Under en halvtimmes träning i det varma vattnet hinner deltagarna bli ganska trötta.
– Varmvattenbassängen fyller ett viktigt behov. I dag finns vetenskapligt underlag att träningen fungerar och gör nytta för patienterna. Om bassängen försvinner vet jag inte hur vi ska kunna ta hand om alla patienter som har ett ganska stort behov, säger Ann Ledin.
De som använder bassängträningen är patienter med olika typer av smärtproblematik och reumatiska sjukdomar. Men det finns också hjärtpatienter, rygg- och axel- och knäpatienter som inte klarar av eller har svårt att klara av träning på land för det är för smärtsamt. Marita Bergwall har sjukdomen dystoni som innebär att hon drabbas av muskelkramper.
– Jag får muskelkramper i hela kroppen. Jag har därför svårt att belasta kroppen mycket. Jag känner mig mycket bättre efter träningen. Om de tar bort bassängen kommer jag att bli fysiskt sämre. Det märkte jag när jag inte kunde träna på hela sommaren, säger Marita Bergwall.
Birgitta Stridfelt som fick muskelreumatism för åtta år tränar två gånger i veckan. Hon tycker det är viktigt att bassängfrågan får större uppmärksamhet.
– Vattenträningen är det enda som hjälper mig. Det gör att jag kan fungera. Sjukvårdspartiet har tidigare sagt i sina vallöften att bassängen ska vara kvar, men nu är det lätt för dem att slingra sig, säger Stridfeldt.
Annika Viklund kör vattenträning för hon har en nerv i kläm.
– Det är den enda träningen som jag klararav. Jag hade gärna önskat att jag fått vattenträna fem dagar. Nu är jag livrädd om det här ska försvinna, säger hon.
Erna Holmgren, verksamhetschef för Erikslunds och Björknäs hälsocentraler säger att konsekvensen med det nya beslutet att minska antalet hälsocentraler betyder att bassängen inte blir kvar och drivs inte längre i regionens regi.
– Den dag när regionsstyrelsen tagit alla steg färdigt önskar vi en dialog igen om vi kan bedriva vår vattenverksamhet på Garnis. Där är vi inte än, säger Erna Holmgren.
Personalen och träningsgruppen har hört att bassängfrågan ska upp den 30 januari. Då har landstingsstyrelsen möte. Primärvårdsfrågor ligger i dag på regionrådet Linda Frohms bord. Moderaten säger att hon inte är insatt i bassängfrågan.
– Nej, vi har ju bara suttit i makten i drygt tre veckor. Däremot kommer vi regionråd tillsammans att bereda ärenden inför mötet nästa vecka. Så efter det mötet så vet jag förhoppningsvis mer i frågan, säger Frohm.