Norska militärer går till botten med svetsandet

Dykare på I 19 i Boden och inom Norska armén har haft ett mångårigt utbyte.- Att komma hit är som att komma till Mecka för oss. Här finns alla faciliteter och det är bra organiserat, säger Tommy Tønnessen, befäl.

Foto:

BODEN2009-04-23 06:00
Utbytet med norska armén har pågått i nio år och dessförinnan skedde det med Norges marina del. Totalt har man utbytt erfarenheter och kunskaper i elva år.
- Vi åker varje år till Norge och de är här nästan varje år, säger Daniel Lindman, dykeritjänstledare på I 19.
"Bäst i världen"
Två officerare och sex värnpliktiga från Norge besöker Boden under fem dagar.
- De kommer framför allt hit för att dyka i strömmande vatten och is, eftersom vi har extra bra förutsättningar. Vi och kanadensarna är bäst i världen på det. Det är vår arbetsmiljö, säger Daniel Lindman och fortsätter:
- Det vi lär av dem är framför allt att dyka djupare. De har bättre förutsättningar för det. Sedan är det alltid något nytt varje år, nya utrustningsdetaljer, som vi går igenom.
Lär sig svetsa
Han tillägger, att när de sedan stöter på ett problem kan de använda kunskapen de lärt av varandra. De kanske inte kopierar lösningar rakt av, men kan använda valda delar som de har prövat och vet fungerar.
- På det här sättet bygger vi en erfarenhetsbank, säger Daniel Lindman.
I går var de på Ängesholmen och lärde sig att svetsa i vatten. Dagen dessförinnan hade de prövat att skära i vatten.
- Att handha ström och elverk medför ett säkerhetstänk kring hur el ska hanteras i vatten. Vi behöver kunna svetsa för att vi ibland måste kunna foga samman gjutformar. Det är oftare som vi skär. Det kan behövas till exempel när en bro sprängts, säger Daniel Lindman.
Halfdan Bechmann, Oslo, och Arve Hembre, Trondheim, är båda värnpliktiga och säger att det största skillnaden är det fina vädret i Boden.
- Jag tror också att ni lägger mer pengar på dykeriutbildning. Vi har tidigare inte svetsat under vatten, utan lär oss det nu och har lärt oss att skära, säger Halfdan Bechmann.
- Det är alltid spännande att göra något nytt, säger Arve Hembre.
"Här finns allt"
Han tillägger, att de sedan kan ha nytta av den nya kunskapen även i det civila yrkeslivet. Den innebär ökade möjligheter om de vill jobba på plattform ute till havs.
Tommy Tønnessen säger att de på hans enhet ska återuppbygga kompetensen att skära och svetsa under vatten.
- Vi har inte gjort det på länge. Det är en jättebra möjlighet att komma hit och pröva. Här finns allt. Det här utbytet innebär en utveckling och vi har nytta av varandra. Det är mycket viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om