Av länets 14 kommuner har nio fastställt riktlinjer mot våldsbejakande extremism. Dokumenten rubriceras dock lite olika. En av kommunerna som saknar strategi är länets största - Luleå. I morgon förklarar kommunalrådet Lenita Ericson varför. Vi börjar dock dagen med att avslöja att det redan finns enstaka IS-återvändare i Bodens kommun.
På frågan om det är en handfull, svarar Tommy Lindvall:
– Absolut, färre.
Vad händer med dem?
– De hanteras av Säpo. Det är de som ger mig uppgifterna om de här personerna. Vi vet precis om någon har återvänt. Det är personer som är folkbokförda och på något sätt har anknytning till det här området och har kommit tillbaka sedan långt tidigare. Det var ingenting nytt när det här kom ut att 41 kommunerna i landet förväntades få eller nyligen hade fått personer som återvänt, säger Tommy Lindvall.
Han syftar på när det i våras blev känt att Boden var en av 41 kommuner som bjudits in till en utbildning på Centrum mot våldsbejakande extremism, CVE.
Vad gav dagen?
– Ganska mycket. Vi fick veta hur regeringen arbetar, framför hur man ska ta hem barnen. Men vi har ingenting som tyder på att vi kommer få några barn som återvänder, säger Tommy Lindvall.
De fick även information om internationell rätt och internationella konventioner.
– Man kan inte neka någon med svenskt medborgarskap att komma tillbaka in i landet. Sedan när det är fråga om lagföring är det Säpo som utreder terroristbrott.
Andra brott tar polismyndigheten hand om.
Han tycker det var bra dagar och menar att alla kommuner borde få ta del av den här kunskapen.
– Det här gäller alla kommuner, eftersom de här personerna kan färdas i hela landet. Det hade varit lämpligare att man hade vänt sig till alla.
Tommy Lindvall var initialt kritisk mot att Boden och de andra 40 kommunerna blev utpekade, vilket väckte oro bland befolkningen och det har han förståelse för.
Finns det någon anledning för medborgare i Boden att vara rädda?
– Nej, absolut inte, försäkrar Tommy Lindvall.
Vad grundar du det på?
– Det grundar jag på de personer det handlar om utifrån den information jag har.
I Boden går ett rykte att återvändande IS-anhängare ska placeras i en av de nedlagda gruppbostäderna i kommunen. Det är en uppgift som Tommy Lindvall dementerar å det bestämdaste.
– Det finns inget sådant, för vi har i nuläget inga som förväntas komma.
Med tanke på ryktena finns det någon anledning för kommunen att bjuda in allmänheten till informationsmöte?
– Nej, det tycker jag inte. Det är fortfarande bara rykten.
Däremot, upplyser Tommy Lindvall, att det på kommunens hemsida finns information om våldsbejakande extremism. Han är kontaktperson för oroliga och tillägger att de mer än gärna får söka kontakt med honom.
– Jag är lokal samordnare för våldsbejakande extremism. Det är två saker nu. Ett är att människor vill veta saker. Det andra är att man kanske själv upplever att man har någon i sin bekantskapskrets som kanske är på väg in i det här.
Han poängterar att det senare är det absolut viktigaste att ta tag i. Är det barn som man misstänker riskerar att fara illa ska man göra en orosanmälan till socialtjänsten.
– Det kan jag hjälpa till. Jag är bollplanket, vilket framgår av riktlinjerna i Bodens kommun. Vi har ett nätverk som jobbar mot våldsbejakande extremism. Vi känner att vi är på banan och med i matchen.
Förutom räddningstjänsten finns personal från socialförvaltningen, skolan, kultur- och fritid, arbetsmarknadsförvaltningen samt polisen med i nätverket.
IS-återvändare kan få stöd och hjälp av socialförvaltningen, men det är frivilligt. Vissa kommuner söker upp dem som återvänt. Det gör man inte i Boden.
Att länets största kommun ännu inte har några riktlinjer mot våldsbejakande extremism tror Tommy Lindvall har sin förklaring.
– Alla bör på något sätt ha börjat arbeta med det här, men vi var inte blixtsnabba. Det var oklart från början i Bodens kommun att det här låg på räddningstjänsten. Sedan kom det att ligga på oss i och med att vi fick samordningsfunktionen kring alla trygghets- och säkerhetsfrågor. Vi är fyra, som jobbar med de här frågorna.
Arbetet mot våldsbejakande extremism är bara ett av de områden de arbetar med. Tommy Lindvall tror dock att det har varit oklart i vissa kommuner vem som ska ha den samordnande rollen.
– Det blir lätt en fråga för socialförvaltningen, men det här är inte en fråga för soc, utan det är en kommunövergripande fråga. Det ska finnas utbildningsplaner så att man når lärare, socialarbetare, fritidsarbetare med flera. Vårt nätverk håller på att sätta igång en utbildningsplan med personalen.
Den sjösätts till hösten.
– Man måste jobba med den här frågan, det är inte bara att skriva en handlingsplan, säger Tommy Lindvall.