Nu kan hon följa med
Rebecca Lindberg har andningspacemaker när hon sover, men måste ha nattlig tillsyn. Tack vare att rektorn och ett par lärare på Brönjaskolan samt en förälder har lärt sig hur utrustningen fungerar kan Rebecca följa med på klassresan till Kebnekaise. - Målsättningen är att alla ska kunna delta, säger Gunnel Johansson, lärare.
Britt-Inger Pettersson, lärare, Rebecca Lindberg, Gunnel Johansson, lärare, och Åsa Wengelin, rektor, ser fram emot resan till Kebnekaise. FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Rebecca Lindberg går i nian på Brönjaskolan. Hon har sjukdomen Ondines curse, som medför att hon upphör att andas när hon sover.
Tidigare har hon varit beroende av respirator. I januari fick hon inopererad en andningspacemaker.
Så småningom kommer hon att kunna sova själv, men innan dess måste det ordnas med någon form av larm kopplat till pulsmätaren. Därför är nattillsynen ett måste.
Kommunens ansvar
Kommunen har ansvaret för tillsynen på hemmaplan, men när Rebecca åker till en annan kommun måste den ta över ansvaret.
Problemet är att Kiruna kommun inte har personal som har kunskap om hur en andningspacemaker fungerar.
- Och ska hennes ordinarie assistent följa med på klassresan måste skolan betala. Vi får stå för lön, traktamente, resa och uppehälle, säger rektor Åsa Wengelin och tillägger att de valt en annan lösning med tanke på skolans knapra resurser.
Hon, två lärare och Rebeccas bästis mamma har lärt sig hur andningspacemakern fungera.
De ska turas om att vaka över Rebecca nattetid på resan.
- Det här var förutsättningen för att alla elever skulle kunna följa med, säger Åsa Wengelin.
På söndag tar de tåget mot Kiruna. Av naturliga skäl kommer Rebecca Lindberg inte, som de övriga att övernatta i tält på vägen upp till Kebnekaise.
Tillsammans med bästisen övernattar hon i stället i Nikkaluokta där hon kan plugga in pacemakern i ett eluttag. Sedan tar de helikopter upp på toppen dagen därpå.
- Det är bra och roligt att jag kan följa med. Det är första gången jag besöker Kebnekaise, säger Rebecca Lindberg, som inte är orolig för helikopterfärden.
Även för läraren Britt-Inger Pettersson blir det första besöket. Hon och de övriga har gått igenom andningspacemakern dels med Rebecca Lindberg, dels med ordinarie nattpersonal.
Rebecca själv är duktig
- Rebecca är själv väldigt duktig och självständig. Hon har visat och förklarat hur utrustningen fungerar. Vi har också suttit med hemtjänstassistenten på natten, som förklarat vad som kan hända och visat hur man ska agera om till exempel pulsen går ned. Hon gick även igenom annat som kan hända, säger Åsa Wengelin, som erkänner att det kändes som ett tungt ansvar innan hon fick praktisk och teoretisk utbildning.
De känner trygghet i att de har varandra och skulle det uppstå en krissituation, tillägger Gunnel Johansson, så väcker de bara Rebecca, som då börjar andas själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!