Han skolades in i yrket som sommarjobbare på Lindströms sadelmakeri och tapetserarverkstad på Sundbergs möbler. När de senare behövde folk efter var det naturligt att han hoppade in där. Simon gick som lärling hos Ulf Johansson och den 1 september 1987 fick han fast arbete.
– Att klä om möbler blev min grej och något jag passade för.
Simon kommer från möbelhandlarsläkten Hagbergs som drev gamla Sundbergs möbler i Boden där Röda Korset finns i dag.
– Min pappa Per drev företaget först. Sedan när han gick bort tog min bror Staffan över. Vi var en massa släktingar som jobbade där tillsammans. Där fanns också en tygavdelning och tapetserarverkstaden.
Sundbergs Möbler avvecklades 2003. Simon slutade samma år och köpte ut verkstaden han varit anställd på. Verkstaden har hunnit vara på många platser i Boden.
– Verkstaden var faktiskt först i källaren i huset där jag är i dag. Det är inte så ofta som jag varit ledig under mina 16 år som företagare. Däremot är det ett fritt arbete att jobba åt sig själv, säger Simon Hagberg.
På våren och sommaren har han satt upp markiser och solskydd och under hela året klätt om möbler och skoterdynor. För tjugo år sedan var Simons trogna kunder mellan 50-70 år.
– Återväxten försvinner eftersom de unga kunderna är färre. Det finns också kunder som vill klä om sin soffa men inte betala för hantverket. De tycker priset är för dyrt och säger att de kan köpa två ikeasoffor för samma summa och kastar hellre soffan på soptippen.
När han då som företagare inte hade fullt med arbete förra året så bestämde sig Simon för att lägga ned.
– Sista dagen i oktober kom första beställningen. Då sade jag till min fru att nu går det inte längre.
Han tycker det känns sorgligt att han haft så mycket att göra först när kunderna fick veta att han skulle sluta.
– Då kan jag faktiskt tänka varför inte alla kom i höstas istället. För då hade jag inte lagt ned.
En av sista-minuten-kunderna är Johanna och Bengt Sundbaum. När de fick veta om stängningen blev det extra bråttom. Då lastades familjens Carl Malmstens soffa med fåtöljer och dynor in i släpvagnen och kördes till hans verkstad. Möbelgruppen ska kläs om i ett klassiskt blått tyg.
– Vi köpte vår soffa begagnad för några år sedan. Fåtöljerna har vi däremot köpt nya för femtontalet år sedan. I dag har allt blivit litet slitet. Först hade vi tänkt vänta ett tag men när vi hörde att Simon skulle slå igen då var det lika bra att passa på, säger Johanna.
– Jag tycker det är roligt att jobba med gamla välarbetade möbler. Här kan man prata om riktigt tapetseri jämfört med skoterdynor, säger Simon Hagberg.
När han började sin yrkesbana var det modernt att klä om soffor och enmansfåtöljer.
– I dag lämnas det in mest singelfåtöljer. Att klä om Carl Malmsten-gruppen är mycket billigare än att köpa nytt. Det är också en bra outslitlig möbel, säger möbeltapetseraren.
– En malmstensoffa är tidlös. Den är aldrig modern men heller aldrig omodern, säger kunden Bengt Sundbaum.
Makarna tycker det är tråkigt att tapetserarverkstaden inte kan leva vidare.
– Att klä om möbler är ju ett fantastiskt sätt att fortsätta ta tillvara sina möbler flera år framöver. Det handlar både om återbruk och återvinning, säger Johanna Sundbaum.
Simon Hagberg kommer i alla fall att behålla sin symaskin. Som nybliven 50 åring ser han också framemot att göra något annat i livet.
– Det känns positivt att arbetsmarknaden verkar god. Det finns säkert något som också jag kan göra.