Den nya pannan, panna 18, har kostat 800 miljoner kronor och tagit ett par år att bygga.
Kenneth Backgård (NSVP), ordförande i Bodens Energis styrelse, påpekade att investeringar av den här storlekennaturligtvis är en ekonomisk risk.
Men då sådana här anläggningar åldras och det fanns ett behov av att ordna en energiförsörjning, som kunde bli hållbar sett på sikt, så tog styrelsen beslutet att satsa.
– Det här är ett samhällsbyggande. Det är inte bara en energianläggning, utan den är en del av samhället och den service som vi kan ge våra medborgare, sa Backgård.
Hans Stålnacke, vd för Bodens Energi AB, menade att det är en framtidssatsning.
– Det finns säkert folk i branschen som funderar hur vi törs. Det korta svaret är väl att vi är bodensare, sa Hans Stålnacke och utvecklade det svaret lite grann:
– Vi är övertygade om betydelsen av att omvandla energi från onyttigt avfall till samhällsnyttig el och värme. Vi tar ett stort ansvar och är en del av den cirkulära ekonomin. Med den här investeringen tar vi ett stort klimat- och miljöansvar. Vi bedriver en hållbar energiproduktion.
Både han och Kenneth Backgård pekade på att den politiska spelplanen är instabil och kan innebära tvära kast.
– Kraftvärmebranschen, speciellt den avfallsbaserade, är under attack, sa Stålnacke.
Han avsåg de ekonomiska styrmedel som de drabbats av och kommer att drabbas av. Han nämnde dubbelbeskattningen på koldioxid och förslaget på en ny avfallsförbränningsskatt.
Backgård påpekade att både Skatteverket och Naturvårdsverket har avstyrkt förslaget att införa den nya beskattningen .
– De tycker inte att det är en vettig åtgärd med tanke på miljön. För var hamnar avfallet om man inte tar hand om det på det här sättet. Så det här är en bra och vettig miljöåtgärd. Vi tror verkligen på det här.
Förutom att det är den största investeringen ser Claes Nordmark det som den skickligaste som skett i kommunen på många, många år.
– Panna 18 kommer att leverera klimatsmart el och värme till bodensarna många år.