Arctic Game Lab har anordnat Game Jams både i Skellefteå och Piteå och nu har alltså turen kommit till Boden. Under helgen är tanken att grupperna tillsammans ska skapa spelidéer eller speldemos. Det bästa sättet att beskriva ett Game Jam är som när musiker möts och jammar utan noter.
– Deltagarna leker fram nåt där nya miljöer och tankar formas, inte färdiga spel. Man kan vara proffs eller bara vara intresserad av spel. Game Jam är ett bra tillfälle att testa nya verktyg och idéer samt träffa personer med ett liknande intresse för spelskapande, säger Michael Stenmark, Arctic Game Lab.
Han är initiativtagare och talesman för arrangören Artic Game Lab vars organisation ägs av Skellefteå kommun, Piteå kommun och Bodens kommun.
– Min roll är att jag är ute och pratar med politiker eller universitet och andra utbildningar för att få saker och ting att hända. Det är viktigt att betona att vi försöker inte konkurrera med någon utan finns till för att hjälpa till, säger Stenmark.
De fyrtiotalet deltagarna under helgens Game Jam kommer från Kiruna i norr till Skellefteå i söder. Deltagarna hade med sig sina egna dataprylar men organisationen Nordsken hade även lånat ut en HTC Vive om någon grupp vill jobba med VR. Den fanns även tillgänglig för besökare att testa i mån av tid.
Johan Jonsson Nilsson, Emil Jilläng och Mattias Gånvall var några av deltagarna.
– Jag är väl mycket här för att kompisarna är här. Jag vill pröva på lite spel och se tekniken. Jag är anställd som programmerare åt Artic Group, säger Johan Jonsson Nilsson.
Emil Jilläng är också snart färdig programmerare.
– Vi är intresserade att se hur man kan göra spel. Både jag och Johan är mer klassiska programmerare. Det finns ju lite roligare saker man kan göra, säger Emil.
Mattias Gånvall går i nionde klass.
– Jag har funderat på att försöka lära mig det här, men jag är för lat för att lära mig programmering, säger Mattias.
Att det finns pengar att hämta i branschen visar inte minst försäljningen av Tv-spelet Minecraft som såldes nyligen för 2,5 miljarder dollar.
Det ska jämföras med Volvo som såldes för 1,7 miljarder.
– I dag ligger Sverige topp fem i världen på spel ihop med Finland faktiskt. Men det finns inte så mycket i Norra Norrland. Vi måste ha spelbranschen här för annars tappar vi alla duktiga ungdomar som går på LTU för att sedan åka ned till Södra Sverige. Vi vill behålla dem så de kan starta sina spelbolag häruppe istället, säger Michael Stenmark.
Mattias Bergqvist, kommunens kontaktperson för Artic Game Lab är nöjd.
– Det känns fantastiskt kul att få vara med att arrangera Bodens första Game Jam. Det här blir startskottet för spelutvecklingen i Boden och vi är jätteglada att vi har anmälda deltagare från hela regionen, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare på Bodens Utveckling.