När miljö och byggnämnden i Boden gjorde en livsmedelskontroll på ett äldreboende upptäckte inspektören att det saknades rutiner, som säkerställer att bakterier och virus inte hamnar i maten.
Anställda som håller på med mat kan få avbryta arbetet för att hjälpa en vårdtagare på toaletten. Därefter återgår den anställde till mathantering, utan att använda separata kläder. Personalen berättade att det inte finns några speciella skyddskläder i köket.
Allvarliga brister
Det fanns inte heller några lämpliga rutiner för hur personalen ska arbeta med livsmedel när det går magsjuka eller vinterkräksjuka.
Enligt miljö- och byggnämnden finns det risk att livsmedel förorenas och anser att bristerna i hygienrutinerna på boendet är allvarliga. Den kräver att socialnämnden ser över sina rutiner hur personalen ska hantera livsmedel med hänsyn till andra arbetsuppgifter såsom hjälp vid toalettbesök och när magsjuka cirkulerar.
"Personalen slarvar"
Ann-Britt Sundberg är chef för Bodens äldreboenden. Hon säger att det finns skyddsförkläde som ska användas i köket vid hantering av livsmedel, men att personalen inte alltid använder det.
– De får inte slarva med det och det här måste vi skärpa upp.
Hon förklarar att det dels finns tygförkläden som ska användas i köket och som ska slängas i tvätten efter varje gång de använts, dels finns plastförkläden för användning inne hos de boende. Plastförklädena är engångsartiklar som ska slängas efter varje användningstillfälle.
Det finns rutiner
– Vi har hygienrutiner. De är upprättade av vår medicinskt ansvariga sjuksköterska sedan flera år tillbaka. Men de är uppenbarligen inte nog kända. Vi måste förbättra oss och se till att alla vet vad som gäller, säger Ann-Britt Sundberg.
Till exempel ska en anställd avsättas till kökstjänst när det går magsjuka eller vinterkräksjuka på ett boende.
– Den personen ska bara sköta köket och hanteringen av maten för att eliminera smittrisken. Vi uppmanar då också våra kunder att äta inne i sin lägenhet, men det är inget vi kan påtvinga dem, säger Ann-Britt Sundberg.
Personal som insjuknat i magsjuka ska stanna hemma 48 timmer efter det att de tillfrisknat och får då lön.
Senast den 20 december ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder den vidtagit.