"Ökad kunskap viktig för rätt bemötande"

Möten och bemötande. Fyra funktionshindrade personer berättade mycket personligt om sina erfarenheter för eleverna på Lärcentrums omvårdnadsutbildning. - Ökad kunskap är viktigt för att få rätt bemötande, säger Åsa Lindqvist.

Peter Hertzberg, Louise Wikström, lärare på Lärcentrum och Malin Lundström framför henne, Madde Lundberg som studerar till undersköterska och Åsa Lindqvist med Maddes son Léon, 3,5 veckor, och Mashal Molod.FOTO: Lena Tegström

Peter Hertzberg, Louise Wikström, lärare på Lärcentrum och Malin Lundström framför henne, Madde Lundberg som studerar till undersköterska och Åsa Lindqvist med Maddes son Léon, 3,5 veckor, och Mashal Molod.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-03-03 06:00
Eleverna utbildar sig till undersköterskor. Läraren Louise Wikström poängterar att oavsett kurs så är kärnan mötet med andra människor.
- Då lär man sig att livet ser olika ut och i det mötet lär man sig om sig själv också. Att möta personer med funktionshinder är utvecklande. Jag vill skapa mötesplatser och Lärcentrum ska vara en mötesplats. Att bemöta människor i olika situationer är en viktig del av kunskapen.
Peter Hertzberg, Malin Lundström, Åsa Lindqvist och Mashal Molod berättar mycket öppet om sina upplevelser. De har olika funktionshinder men det är samhället som gör dem handikappade.
- Det blir bättre på sikt med ökad kunskap, säger Malin Lundström.
"Man blir inte sedd"
Både hon och Mashal Molod erfar att de bemöts som mindre vetande på grund av sitt fysiska funktionshinder. Mashal berättar, att en taxichaffför bad hans assistent att underteckna betalningskvittot. Han blev både ledsen och arg. Malin säger, att trots att hon sitter mitt mellan assistenten och en annan person kan denne fråga assistenten om Malin eller berätta för assistenten hur Malin ska göra.
- Man blir inte sedd. Många nedvärderar och ser ned på en och tror inte att man klarar av saker. Det påverkar självförtroendet. Det finns så mycket som man klarar av.
Mashal Molod berättar också, att när han beställer riksfärdtjänst så kan handläggaren fråga vad han ska göra.
- Det är privat. Jag blev upprörd och frågade henne vad hon skulle göra när hon slutade jobbet. Det ville hon inte säga, eftersom det är privat.
Funktionshinder kan vara mer
Med tanke på vad yrket som undersköterska innebär tycker eleven Madde Lundberg att det är viktigt att få en inblick inom alla områden.
- Funktionshinder kan vara så mycket mer än att sitta i rullstol. I och med en ökad inblick så ökar också insikten. Det behövs mer kunskap. Det leder till att det blir bättre och bättre, säger hon och tillägger att oavsett om en person kan prata själv eller inte ska man alltid vända sig till den person som är berörd.
- Absolut, av respekt, säger Malin Lundström.
"...som du själv vill bli bemött"
Peter Hertzberg säger, att ett neuropsykiatrisk funktionshinder inte alltid är uppenbart, vilket kan leda till att en person uppfattas som slarvig och oengagerad trots att han gör allt han förmår.
Både han och Malin påpekar vikten av att föra en dialog, både när man till exempel ger råd till någon eller arbetar som personlig assistent. Åsa Lindqvist menar också att man inte ska vara rädd för att fråga.
- Framför allt ska man bemöta andra som man själv vill bli bemött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om