Oljeutsläpp från Laxede polisanmält

Nu har åter olja läckt ut från Laxede kraftstation. Länsstyrelsen har polisanmält Vattenfall Vattenkraft för misstänkt miljöbrott.

Upptäckten. Entrepenören såg att det var en oljefilm på vattnet nedströms kraftstationen och slog larm.

Upptäckten. Entrepenören såg att det var en oljefilm på vattnet nedströms kraftstationen och slog larm.

Foto: Göran Ström

BODEN2015-07-09 16:04

För tolv år sedan läckte hela 900 liter ut från Laxede, men ingen befanns skyldig till miljöbrottet.

LÄS OM: Vattenfall slipper betala

Det betydligt mindre oljeutsläppet 8 november 2014 har polisanmälts till miljöåklagaren i juni av länsstyrelsens jurist Karin Hansson och miljöhandläggaren Mats Aunes. Skälet till det sena inlämningen är att miljöbrottet är färdigutrett av Vattenfall själva och länsstyrelsen haft andra prioriterade ärenden. Under den aktuella utsläppsperioden så pågick det ett förnyelseprojekt av aggregat G 1 i Laxede. Arbetet var enligt Vattenfall inne i en intensiv fas med slutmontage av en ny turbin och generator.

På eftermiddagen pågick bearbetning av generatordelar i maskinsalen.

– Under en paus ska då entreprenören ha observerat en oljefilm på vattenytan nedströms kraftverket, säger Mats Aunes, länsstyrelsen.

Entreprenören tog genast kontakt med Vattenfalls personal som larmade driftcentralen i Vuollerim som kallade ut vakthavande servicetekniker.

– Räddningstjänsten bedömde sedan att det handlade om ett begränsat utsläpp på 30 liter av högraffinerad mineralolja och man lade ut oljeläns för sanering, säger Aunes.

Under felsökningen av oljeläckaget så noterade personalen en droppande ventil i lageroljesystemet för ett aggregat.

– Under montagetarbetet har entrepenören troligen stött till ventilens manöverarm från sitt stängda läge under pågående arbete, säger Mats Aunes.

Läckaget letade sig sedan ner till sugröret, som är utloppet på aggregatet, via ett hål avsedd för en givare i turbinen som inte monterats. Sugröret är i normala fall fyllt med vatten men under arbetet har man stängt utloppet med sugrörets luckor och monterat länspumpar för länshållning av länsvattnet. Vid upptäckten av oljeläckaget stoppades länspumpningen omedelbart enligt Vattenfalls utredning.

Det Vattenfall gjort för att förhindra liknande oljeläckage är att förse slangen som var monterad på ventilen med en plugg som extra säkerhet, plocka bort manöverspaken från ventilen och förvara den vid ventilen istället. Det har också införts en rutin att entreprenörens platsansvarige går en miljörond vid arbetsdagens slut och den ska även dokumenteras i en dagbok.

LÄS OM: Ingen skyldig till utsläppet

Miljöpåverkan från den utsläppta oljan bedömdes i detta fall vara försumbar, men en polisanmälan görs alltid vid miljöbrott.

– I det här fallet är det miljöåklagaren som gör bedömningen. Men normalt är väl någon form av penningbot här för miljöbrottet, säger Mats Aunes, länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om