Olycksdrabbad väg ska göras säkrare

Framkomlighet och säkerhet är nyckelord när Vägverket bygger om 97:an. Arbetsplanen för den tredje etappen är klar och ställs ut. Vägen förses med mitträcke. En korsning tas bort och två byggs om.

Här vill Vägverket bygga bort möjligheten att svänga vänster från Luleåhållet. FOTO: Lena Tegström

Här vill Vägverket bygga bort möjligheten att svänga vänster från Luleåhållet. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-03-25 06:00
Den tredje etappen omfattar en sträcka på cirka sex kilometer. Den startar strax söder om Sävastån i närheten av Skapa och slutar strax söder om korsningen med Travbaneleden.
97:an trafikeras varje dag av mellan 7 000 och 8 000 fordon. Åtta procent utgörs av tung trafik. En betydande del av trafiken är arbetspendling och tillkomsten av Sunderby sjukhus ökar kraven på framkomlighet för ambulanser.
Sju dödsolyckor
97:an finns med på Vägverkets lista över de 100 farligaste vägarna. Mellan 1989 och 2002 inträffade sju dödsolyckor och 68 personer blev allvarligt skadade i olyckor.
På den aktuella sträckan har under 2003-2007 tre svåra trafikolyckor inträffat med fyra allvarligt skadade personer som följd.
Vägen ska breddas och förses med mitträcken. Det blir växelvis två respektive ett körfält i riktning mot Luleå och tvärtom.
Det blir en ny bro över Sävastån med gång- och cykelväg. Därifrån sänks 97:an, som mest tre meter och korsningen med väg 588 tas bort helt. Det byggs i stället en ny bro över 97:an, som även kan nyttjas av gång- och cykeltrafikanter. Förändringen innebär att trafiken ökar på Svängleden.
Den norra trevägskorsningen med Svängleden byggs om. De som kör från Bodenhållet kommer att kunna svänga höger in till Sävast, men möjligheten att svänga vänster tas bort. Därifrån byggs en ny lokalväg till korsningen i Svartbyn. Där dras 97:an om och det blir en ny bro över 97:an. Hela trafikplatsen byggs om så att vänstersvängen byggs bort.
Höjd hastighet
- Vi vill få bort plankorsningarna och vänstersvängarna för att öka trafiksäkerheten, säger Anders Lindmark, projektledare.
Men åtgärderna medför samtidigt en höjning av hastigheten, vilket ökar buller och vibdrationer.
Eftersom vägen ska breddas berörs markägare både direkt och indirekt. Fem enskilda markägare berörs väsentligt i och med att en stor del av deras mark tas i anspråk. De kommer att få ersättning, enligt Anders Lindmark, men marken kan tas i anspråk innan ersättningsfrågan är avgjord.
Kostnaden för att genomföra etapp tre uppgår till drygt 106 miljoner kronor.
Arbetsplanen ställs ut till och med 17 april. Synpunkterna ska sedan kommuniceras och länsstyrelsen ska tillstyrka planen. Går den igenom skickas den vidare till huvudkontoret för fastställande.
Om ingen överklagar får Vägverket rätt att genomföra etapp tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om