Omöjligt busspendla till jobb efter neddragning

Emma Malisa trivs med sin familj i Vittjärv. Att bo där är som att bo på landet. I samma veva som de köpte ett radhus i byn drog dock kommunen ned på kollektivtrafiken, vilket gör det omöjligt att ta bussen till jobbet. "Jag är besviken."

Emma Malisa trivs i Vittjärv. "Man bor bra här med barn. Det är som att leva på landet och vi har köpt cykelvagn."

Emma Malisa trivs i Vittjärv. "Man bor bra här med barn. Det är som att leva på landet och vi har köpt cykelvagn."

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-09-03 17:15

Emma och Noel Malisa har en dotter, Dagny, som är ett år och fyra månader.

De flyttade till ett radhus i Vittjärv i november i fjol. De började med att hyra det.

– Vittjärv kanske ligger åt fel håll, men vi ville göra ett försök, säger Emma.

Hon berättar att de hade tittat på en hel del fastigheter, utan att de hade hittat rätt. Hon är uppvuxen i Degerbäcken och hade därför ett krav, att det måste finnas lokaltrafik eftersom hennes föräldrar fick ägna mycket tid åt att skjutsa barnen. Paret ville också kunna jobbpendla.

– När vi flyttade hit var lokaltrafiken inte lika bra som i Sävast och Svartbyn, men den fungerade och bussarna gick varannan timme. Vi for till stan, säger Emma Malisa och tycker det är mycket positivt att man får åka gratis med barnvagn på Bodens lokaltrafik.

Hon och hennes man har delat på föräldraledigheten. I februari bestämde de sig för att köpa radhuset och skrev på köpeavtalet den 1 april. Då hade de redan fått veta att lokaltrafiken skulle försämras genom indragna turer. Noel hade dessutom ännu inte tagit körkort, det har han nu och förra veckan började de båda jobba igen. Men Noel Malisa har fått gå ned i arbetstid för för att få ihop det och slippa köpa en till bil.

– Tidigare kunde vi som jobbar dagtid pendla och då tog jag alltid bussen. Det sparade dels på miljön, dels var det smidigt - speciellt vintertid. Nu går inte det längre, säger Emma Malisa.

Hon är medveten om att det inte går någon sommartrafik, men tillägger att de dessutom inte längre kan ta sig till stan ett par timmar under dagen för att göra något med barnen. Hon berättar att hon och en annan mamma ofta tidigare åkte iväg tidigt på förmiddag, men nu tycker hon att intervallet de måste stanna i stan blir för långt för så små barn.

– Det passar inte alls med busstiderna längre.

Emma har skrivit ett medborgarförslag och gjort en namninsamling med 137 underskrifter.

Hon tycker att kommunen kan sätta in en mindre buss, istället för att köra med den stora.

– Vittjärv tillhör ju tätorten. De indragna turerna drabbar också tonårsfamiljer. Kommunen menar att den inte kan köpa in ett nytt fordon, men de tycker att alla vi som bor här ska köpa var sitt nytt fordon och eventuellt moppebil till tonåringarna.

Det tycker hon vare sig är ekonomiskt eller miljömässigt hållbart.

I samband med indragningen skapade kommunen en ny linje, som trafikerar sträckan Garnis - järnvägsstationen. Emma Malisas förslag är att linjerna från Vittjärv och/eller Heden, som ändå kör förbi Garnis, kan stanna där och ta vägen förbi Resecentrum.

Bodens lokaltrafik

Linje 1 cirka 180 500 resenärer/år, vardagar vintertid cirka 16,5 påstigande/tur

Linje 2 cirka 173 000 resenärer/år, vardagar vintertid cirka 15,3 påstigande/TUR

Linje 3 cirka 167 000 resenärer/år, vardagar vintertid cirka 15,6 påstigande/tur

Linje 4 (Vittjärv) cirka 33 000 resenärer/år, vardagar vintertid cirka 6,2 påstigande/tur.

Källa: Bodens kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om