Oro bland handikappade över varsel på ridklubb

Neurologiskt handikappades riksförbund i Boden känner stor oro på grund av varslen på Bodens ridklubb. De betonar medlemmarnas behov av handikappridningen. - Får vi inte utökat anslag av kommunen kan vi inte fortsätta att bedriva den verksamheten, säger Christer Carlsson, kassör.

Christer Carlsson, kassör i Bodens ridklubb, förstår NHR Bodens oro för handikappridnings framtid.  fOTO: Lena Leffler

Christer Carlsson, kassör i Bodens ridklubb, förstår NHR Bodens oro för handikappridnings framtid. fOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-12-06 06:00
Med anledning av tidningsartiklar om ridklubbens dåliga ekonomi, som lett till att klubben varslat samtliga anställda, så har lokalavdelningen för Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, skrivit till Bodens ridklubb.
Avdelningens medlemmar känner stor oro och poängterar att deras medlemmar och även andra handikappade är i stort behov av handikappridningen i rehabiliteringssyfte. De frågar vad som kommer att hända med handikappridningen på Bodens ridklubb.
Christer Carlsson kan i dagsläget inte svara.
Klubben får 300 000 kronor per år av kommunen för att bedriva handikappridning, men verksamheten subventioneras av ridklubben eftersom handikappridningen går med underskott.
Går med underskott
- Den verksamheten går med cirka 100 000 kronor i underskott varje år. Vi har begärt att få ett utökat anslag, men har ännu inte fått något besked. Kultur- och fritidsnämnden hade sammanträde i veckan, men tog då inte upp frågan. Anslaget till handikappridningen delas mellan kultur- och fritid och barn- och utbildningsnämnden, säger Christer Carlsson.
Han hoppas att föreningen ska få svar på sin ansökan första halvåret 2009.
- Jag förstår handikapporganisationens oro och delar den. Handikappridningen är en viktig verksamhet, men den kan inte finansieras av en ideell organisation som vi är, utan verksamheten är beroende av att kommunen tar det ekonomiska ansvaret.
Christer Carlsson poängterar att handikappridningen inte ingår i klubbens grundverksamhet, som är att bedriva ridverksamhet för sina medlemmar.
En kostsam verksamhet
- Handikappridningen är dessutom en kostsam verksamhet. Om vi har ett tiotal elever per instruktör i den ordinarie verksamheten så måste vi ha en instruktör per elev i handikappridningen. Får vi ingen utökning av anslaget från kommunen kan vi inte fortsätta med den verksamheten, säger han.
Begränsad omfattning
Kommer ni då att lägga ned handikappridningen helt och hållet?
- Vi måste titta över det, om vi delvis ska flytta över instruktörer till den ordinarie verksamheten och fortsätta driva handikappridning i minskad omfattning eller göra på något annat sätt, säger Christer Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om