Enligt förslaget till strategisk plan och budget för 2025-2027 framgår att Boden har haft en relativt låg och stabil låneskuld. I takt med att investeringarna har ökat och kommunen samtidigt haft svaga resultat har dock upplåningen ökat kraftigt. Nuvarande låneskuld uppgår till 1 160 miljoner kronor.
För att beräkna lånebehovet har 20 dagars betalningsberedskap använts vilket medför en ökad upplåning med 495 miljoner kronor för 2025, 495 miljoner kronor 2026 och 200 miljoner kronor 2027.
Nuvarande prognos och plan visar att låneskulden kan komma att överstiga kommunens totala intäkter för skatt och utjämning.
– Självklart känner vi en stor oro inför upplåningen som på sikt ökar till över fyra miljarder kronor. Vi anser nu, att när det gäller kommande investeringar så ska vi vara synnerligen restriktiva och förbehållsamma med att öka kommunens låneskuld ytterligare, sa Lars-Åke Vikström, Sverigedemokraterna, under sista kommunfullmäktige innan sommaruppehållet.
– Vi är i den situationen nu att det krävs eftertanke innan vi tar på oss ytterligare investeringar, fortsatte han.
Bodens kommunledning har räknat med en befolkningstillväxt på femtusen invånare inom några år.
– Det utgör ett underlag för att räkna på skatteintäkter för kommunen. Vi har tittat på SCB:s prognos som är avsevärt lägre än kommunens. Enligt SCB är vi den kommun som har lägst befolkningsutveckling i Norrbotten. Vi hoppas de har fel, sa Lars-Åke Vikström.
Även Anders Pettersson, Bodenalternativet, uppgav en oro över en växande låneskuld.
– Hamnar vi i ett läge där vi måste låna upp medel för fyra miljarder så innebär det räntekostnader som vi ska inrymma i den kommunala budgeten.
Enligt den strategiska planen kommer det att göras avsteg från de långsiktiga målen för god ekonomisk hushållning. Orsaken är den expansiva, gröna omställning och tillväxt som Boden genomför. Den innebär initiala satsningar som ger negativa resultat och höga investeringsnivåer.
Enligt kommunalrådet Claes Nordmark (S) innebär tillväxten en förväntad påfrestning för ekonomin.
– Liksom föregående år presenteras i den strategiska planen en budget som innehåller initiala underskott som en följd av våra satsningar. Det är samtidigt en fortsatt stram budget, som innebär behov av omprövningar och prioriteringar i de olika verksamheterna.