Oroande ekonomisk utveckling i nämnd

Ett kraftigt försämrat resultat sedan aprilprognosen i socialnämnden oroar. Moderaterna godkände inte handlingsplanen för att få en ekonomi i balans, men lade inte fram något alternativ.

Egon Palo (M).

Egon Palo (M).

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2019-08-29 20:21

Sedan årsprognosen i april har den försämrats med nio miljoner kronor, totalt minus 21,7.

För att få en ekonomi i balans har nämnden tidigare godkänt en handlingsplan. En av flera åtgärder är minskat vikarieutnyttjande på Bodens äldreboenden.

– Signalen från personalen är att det är tungt att genomföra. Vi diskuterar hur länge man då kan ha kvar en sådan åtgärd om vi inte lyckas genomföra den, säger Catharina Liljeholm, som är orolig för nämndens ekonomi.

Hon bedömer att det kan behövas mer tid för att genomföra vissa åtgärder, exempelvis byte av gruppbostäder i samverkan med externa aktörer.

– Handlingsplanen jobbade vi fram under fjolåret tillsammans med verksamheten och fackliga företrädare. Vi hade stort samförstånd.

När verksamhetscheferna informerade politikerna i nämnden om det ekonomiska läget och var man befann sig i handlingsplanerna framkom att underskotten för flera av verksamheterna hade att göra med beslut de inte kan styra över, såsom en utökning av hemtjänsttimmar, brukare med omfattande vårdbehov, placeringar av barn och ökat försörjningsstöd.

– Det är viktigt att man får den vård och omsorg man behöver och har rätt till. Ett problem är att vi inte har en budget som tillåter oförutsedda utgifter, säger Catharina Liljeholm.

Verksamhetscheferna tryckte på att snabba upp processer när det gäller bemanningen, hitta samverkanslösningar och i vissa fall titta på om man kan göra saker på ett annat sätt.

Nämnden har fått en utökning med 20 miljoner kronor i år för att de hade ålagts arbetsuppgifter, som var ofinansierade. De pengarna är i stort sätt fördelade. Catharina Liljeholm påpekade att det inte finns mer pengar att ge, utan att de i första hand nu måsta klara driften inom budgetramen.

– Om man inte har ordningen på den, hur ska man då kunna börja med de andra åtgärderna. Det blir orealistiskt.

Mats Björk, administrativ chef, tryckte också på att tidplanen för verksamhetsövergången från Midgårdarna till det nya privata äldreboendet Björknäsgården måste hållas. Det är den största osäkerheten, som han ser det.

Moderaterna godkände den ekonomiska redovisningen, men avslog handlingsplanen. Egon Palo (M) menar att de anser att handlingsplanen är otillräcklig. De lade dock inget eget säryrkande, vilket innebär att deras reservation i praktiken snarare ökar än minskar underskott.

– Det är inte så vi menar. Jag sa det att vi anser att handlingsplanen inte är tillräcklig eftersom underskottet har ökat. Den skulle ha varit mer omfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om