Ovisst för landsbygden

Hela Sverige ska leva - eller kanske inte. På årets landsbygdskonferens frågade Åke Eltoft (M), ordförande i Bodens näringslivsstyrelse:- Vilka byar kan räddas långsiktigt? Går det att rädda alla eller måste vissa landsbygdscentrum prioriteras?

BODEN2009-03-02 06:00
Vid slutet av dagen ställde Eltoft kanske de viktigaste frågorna.
När bybor beskrev den bistra verkligheten ute på på landsbygden bekräftade han den och menade att han inte hade någon annan uppfattning. Åke Eltoft påpekade dock att den ekonomiska verkligheten just nu ser illa ut.
- Jag tror man kan öppna upp nya lösningar, men det är en oerhörd utmaning att hitta lösningar på landsbygden.
Landsbygdsstrategi
När han frågade om det kanske bara finns utrymme att låta vissa överleva, ställde Roger Bohman (C) en motfråga:
- Hur länge ska man klå folk
i byarna på skatt för en service som man inte har för avsikt att leverera. Om man har ett kommunhus som inte klarar av att ge service på landsbygden, då har man inget stadshus, utan ett byahus.
I Edefors drivs projektet Utveckling i Edeforsbygden. Skolan och vårdcentralen är centrala i det arbetet, men projektledare Håkan Stenmark påpekade:
- Om bygden ska överleva måste invånaren äga processen själva, men det måste också finnas en landsbygdsstrategi i kommunen. Är Lidl ett hot eller en möjlighet? Jag förstår att kommunen vill ha nyetableringar, men vi kämpar för landsbygdens överlevnad. Har Lidl lokalproducerat? Den frågan måste in för att kommunen ska kunna skapa en landsbygdsstrategi, sade han.
Hitta nya lösningar
- Lidl är inte bra för landsbygden. Det är skitdåligt, sade Bertil Degerlund, Råek, som utsetts till Årets utvecklingsgrupp i Sverige.
Han uppmanade att kräva delaktighet i arbetet med den strategiska handlingsplanen.
- Den ska inte gå igenom utan en våldsam delaktighet från landsbygden. Vi vill återskapa det lokala samhället. Vi måste hitta nya lösningar.
Bertil Degerlund menar att de skulle kunna driva ett Leaderprojekt för att visa att lokal drift av äldreomsorgen är ekonomiskt hållbart.
Starka motkrafter
- Kyrkan, skolan och Råek jobbar för att få landsbygden hållbar, men motkrafterna är starka. Jag tror att klimathotet kan leda till utveckling på landsbygden. Vi måste producera maten närmare och hitta det goda livet. Jag tror vi måste börja att odla morötter igen, säger Degerlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om