Paret Barbieri bytte liv – från Bologna till Boden

Det italienska paret Simonetta Barbieri, 52, och Roberto Barbieri, 55, ville starta ett nytt liv långt från industristaden Bologna. De fann sin drömplats i Boden.

Tagliatelle är en av de sorters pasta som paret Bargieri tillverkar.

Tagliatelle är en av de sorters pasta som paret Bargieri tillverkar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2019-10-12 19:00

I Italien arbetade hon på en logistikfirma, medan han var chef på ett handelsföretag för rostfritt stål och rör.

– Men vi har alltid haft en passion för matlagning, berättar Simonetta Barbieri.

– God mat och gott vin, tillägger Roberto Barbieri.

Vid sidan av sina vanliga arbeten gick de kurser för att utbilda sig till pizzabagare och sommelierer, men också i pastatillverkning och i att driva kafé.

Båda hade en längtan efter att få börja arbeta med något gemensamt och att leva närmre naturen.

Bologna är en industristad i norra delen av Italien med mycket kaos och bilar, förklarar de, och de ville bort från det. När de var ute och reste i världen sökte de alltid efter en plats dit de kunde flytta för att bygga upp något tillsammans.

– När vi kom till Boden kändes det som att vi hade hittat det vi letat efter i flera år, säger Simonetta Barbieri.

Att det blev just Sverige berodde på att de kände en fiskeguide i Västerbotten och dit hade de åkt på semester ett par gånger. Under semesterresorna försökte de ta reda på hur det skulle fungera att starta och driva företag i Sverige.

– Vi tyckte mycket om det svenska samhället eftersom det är det finns regler som alla följer, säger Roberto Barbieri.

De besökte även Luleå vintertid.

– Vi ville veta om vi trivdes med kylan, berättar Simonetta Babrbieri.

För fyra år sedan köpte de ett stort hus i Boden och sökte bygglov för ett kök i källaren där de kunde tillverka pasta. Eftersom de flyttade inom EU var det inga problem att få arbeta i Sverige, men det har ändå inte varit helt lätt att starta verksamheten och få kunder.

– I Italien äter alla färsk pasta, men här tog det tid innan folk blev intresserade. Men långsamt, långsamt har vi börjat få kunderna att gilla våra produkter, konstaterar hon.

De tillverkar vanlig pasta och fylld pasta – tagliatelle, lasagne, garganelli, tortellini, tortelloni, gnocchi och cannelloni – och säljer även färdig mat. Flera av ingredienserna, som ost, balsavinäger och parmaskinka, importerar de direkt från Italien för att få den rätta italienska känslan.

Dessutom tillverkar de såser och några sorters italienska kakor.

De säljer produkterna till restauranger, direkt till privatpersoner och på marknader och olika event.

– Till jul tänkte vi baka italienska julkakor så att svenskarna får upptäcka hur de smakar, berättar Roberto Barbieri.

Han är VD i företaget.

– Men hon är chef, säger han och skrattar.

I november öppnar de också en egen butik intill huset.

Någon gång varje år brukar de åka och besöka Italien, men de har ingen släkt kvar där. Föräldrarna har de nämligen fått med sig till Sverige.

– Vi ville ge dem ett val att följa med oss om de ville, så vi köpte ett stort hus, säger Simonetta Barbieri.

Roberto Barbieris mamma Ermelinda Muratori, 91, och pappa Romeo Barbieri, 88, liksom Simonetta Barbieris mamma Enrica Piccinini, 78, bor på ett eget våningsplan.

– De trivs i Boden och tycker om att promenera i skogen, även när det är 20 grader kallt, säger Simonetta Barbieri.

Måltiderna hemma äter de tillsammans.

– Min mamma lagar all mat. Hon gillar det och det är bra för oss som jobbar heltid. Robertos mamma städar, berättar Simonetta Barbieri.

De har också funnit flera svenska vänner och har goda grannar. De ångrar inte sitt val att flytta till Sverige.

– Här i Boden finns allt. Och vi är de enda italienarna i Norrbotten som tillverkar färsk pasta, säger Simonetta Barbieri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om