BODEN
– Däremot vet jag inte exakt hur många som går i pension. Men det är svårt att hitta vikarier i storköken och även vid nyrekrytering, säger Lundgren.
Kathrun Magito rektor för restaurang- och livsmedelsprogrammet håller också med att vikariefrågan är ett problem.
– Men även dagisköken måste släppa till lite arbetsplatsförlagd praktik så att ungdomarna får känna efter hur det är att jobba i ett dagiskök. Då skulle det också bidra till att fler kanske hittade dit efter restaurangutbildningen. De får ju en gedigen utbildning så nog ska de klara av att laga mat även i kommunens andra kök, säger Magito.
Hon håller också med om att det måste handla om heltidsjobb för att få ungdomarna intresserade av produktionskök.
Enligt personalchefen Maria Lundgren så finns det ett uppdrag från politikerna att man ska jobba mot heltider.
– I dag är det dock för tidigt att se var man landar, säger hon.
Det som enligt Lundgren är restaurangprogrammmets största problem är att det finns minskat intresse för utbildningen. Sökande blir färre.
– Då kan man ju fundera om det är en förändring i gymnasieskolan som ska lösa det. Eller om det finns ett annat sätt att utbilda människor. Vi har ju också ett antal vuxna som vill in på en arbetsmarknad. Det är kanske där vi ska hitta dem som är intrsserade av yrket och utbilda dem, säger Maria Lundgren.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Marie Loggert-Andrén (S) kommentar om behovet av en produktionsköksutbildning:
– Det kan absolut vara något att titta vidare på. Det är dock ingen "quickfix" att besluta och få igång en ny inriktning på ett program, säger Loggert-Andrén.