Peter, 47, gör succé med sina pruttlåtar

Hårdrockaren Peter Tuthill blev inspirerad av ett annat hårdrocksband att göra en låt av sina pruttar. Han la ut klippen på Youtube för att kunna skicka det till sina kompisar och nu 10 år senare har han över 101 miljoner visningar på sina pruttlåtar på sociala medier.

"På Wikipedia finns det flera kända historiska pruttare, exempelvis "Le Pétomane" som bland annat höll föreställningar på Moulin Rouge och underhöll kungligheter runt sekelskiftet 1900. Det hade varit kul att uppnå den stjärnstatusen", säger Peter Tuthill.

"På Wikipedia finns det flera kända historiska pruttare, exempelvis "Le Pétomane" som bland annat höll föreställningar på Moulin Rouge och underhöll kungligheter runt sekelskiftet 1900. Det hade varit kul att uppnå den stjärnstatusen", säger Peter Tuthill.

Foto: Emma Vallin

Boden2025-01-19 00:01

"Hej, det är jag som är Prutt-Peter" säger Peter Tuthill, 47 år, när jag träffar honom utanför Bodens Buisness park i Sävast. Peter kommer ursprungligen från Stockholm men bor i Boden där han studerar animation och VFX på Futuregames. 

– Det började med att jag gjorde en musikvideo till mitt band och gick sedan vidare till att göra videos till andra band. Myntet trillade ner för bara några år sedan – att jag borde hålla på med film, och det var därför jag började studera, säger Peter Tuthill.

undefined
Peter Tuthills pruttljud har över 101 miljoner visningar på sociala medier. "Väldigt mixat vad ljudet använts till, det är mycket danser till "Fart Beat" på TikTok och många använder det till att pranka folk så det väldigt mycket variation", säger han.

Han har alltid gillat musik och har sjungit i hårdrocksbandet Despite de senaste 12 åren. Men det var med sina pruttlåtar han slog igenom på sociala medier, de har nu över 101 miljoner spelningar.

– Det är helt bisarrt, jag trodde verkligen inte att det skulle få sådant genomslag, säger han.

Han har spelat in pruttar sedan han var liten, men då användes kassettband istället för mobiltelefon. Inspirationen till att börja remixa och publicera dem fick han först i vuxen ålder, från en annan hårdrockare.

– Jag fick en ljudfil skickad från gitarristen i mitt band som hade fått ljudet från en annat medlem i ett  känt hårdrocksband i Sverige och där var det ett beat gjort av pruttar. Jag tyckte det var hysteriskt roligt och ADHD-hjärnan drog igång och jag började göra egna pruttbeats för att skicka vidare till mina kompisar. 

undefined
Rostad lök kan hjälpa till att få fram ett bra pruttljud för Peter. "Det är som för många andra att lök är ganska drivande, rostad lök i mitt fall, men jag kan nästan käka vad som helst så är jag igång. Det är både på gott och ont", säger Peter Tuthill och skrattar.

Han la upp sin första pruttlåt redan 2014, men utan något större genomslag de första åren. År 2020 har klippet dock hunnit få över hundra tusen visningar och efter det har han producerat fler pruttlåtar och lagt upp även på TikTok, Instagram, Youtube och Spotify. De har fått så pass mycket spridning att Peter nu tjänar pengar på pruttarna.

– Jag kan inte livnära mig på det men jag går plus på klippen och jag har bland annat köpt en Playstation 5 för pengarna.

– Det känns lite konstigt att det är det här är en grej jag tjänar pengar på. Att spela i band som jag har gjort nästan hela livet tjänar man inget på. Hårdrocken har man kämpat på i så många år, och sen släpper jag en sådan här liten löjlig grej och så händer allt det här. Det känns fel men ändå kul på samma gång, säger han.

undefined
Till vardags studerar Peter Tuthill animation och VFX på Futuregames i Sävast."I och med att jag studerar här och börjar ha koll på animation kan jag göra lite mer intressanta videor än innan. Det har varit min bromskloss tidigare, själva ljudet har varit enkelt att göra men inte videor. Nu kommer det bli enklare att få ut pruttljud med bra videor till", säger han.

Ljuden kommer från Peters egna pruttar och ibland från hans kompisar.

– Jag spelar i stort sett in varenda prutt som kommer nu för man vet aldrig om man får det där gyllene ljudet. Vissa låter som en virveltrumma och andra låter som en baskagge, och det är guld att få variationer i ljudet. Jag har flera kompisar som skickar till mig också, vi har en pruttchatt på Messenger där vi delar med oss på daglig basis, säger han.

När det började ta fart var Peter osäker på om han skulle gå ut med sin identitet eller fortsätta vara anonym med artistnamnet "Pooper Trooper"

– Jag hade inte tänkt gå ut med vem jag var från början, men allt eftersom det har vuxit på internet så känner inte jag att jag har något att skämmas över längre. Folk tycker sådant är kul, så bort med tabun.

– Pruttljud fick min pappa att skratta tills tårarna rann. Med honom som förebild så förstod jag tidigt att detta är inte något som man växer ifrån, om det fortfarande är tabubelagt rent officiellt så verkar det av statistiken att döma inte vara en barnslig grej.

undefined
När det gäller statistiken så är det mest vuxna som lyssnar på Peters prutt-låtar. I världen spelas låtarna allra mest i USA och Tyskland och det är faktiskt lika många kvinnor som män som roas av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!