I dag jobbar ett sjuttiotal anställda på Länsservice beläget vid tvätteriet Textilia i Södra Svartbyn. Mats Johansson, numera verksamhetsstrateg på divisionsstaben på Region Norrbotten sitter inne med historien om starten. Han började jobba på Länsservice 1994 fram till 2013 och minns dragkampen mellan Boden och Luleå som skedde vid två tillfällen.
– När man först valde att bygga Länsservice i Boden fanns en ledig tomt på Storheden i Luleå. Det pågick sedan en kamp om var man skulle bygga. Till slut vann Boden eftersom Bodens kommun valde att bygga huset för att sedan hyra ut det till Länsservice och Region Norrbotten, säger Johansson.
Så grannkommunstriden blåste över ganska fort, men sedan stormade det igen i länet. För det fanns också ett materiallager i Gällivare, ett sterillager i Kiruna och det fanns ett sterilförråd i både Kalix och Piteå.
– Alla ville ha kvar sina förråd på respektive ort. Men den långsiktiga planen var ju att avveckla förråden vilket skedde under åren 1994-1996 och sedan sätta allt i ett enda länsserviceförråd.
Förrådsfriden lägrade sig sedan till 2002. Då var Länsservice trångbodda och Region Norrbotten ville flytta ut hjälpmedelsverksamheten till Savos lokaler i Luleå och konsulter och kundtjänst skulle sitta ute på Björkskatan.
– Verksamheten skulle spridas ut ganska mycket. Men då blev det politik igen i flyttfrågan. Bodens kommun gav inte upp striden.
Bodens kommun erbjöd sig att bygga ut med 2400 kvadrat bara Länsservice valde att stanna i Boden.
– Det blev så och huset nyinvigdes 2005. Då flyttade den mesta av verksamheten som var utlokaliserad in i Länsservice igen. Allting rymdes efter byggnationen. Det mesta finns kvar utom upphandlingsverksamheten som i dag sitter i regionhuset, säger Mats Johansson.
Under torsdagens Öppet Hus tog många chansen från allmänhet, vårdanställda till företag att se Länsservice inifrån. Norrbottens Media hängde också med på en visningstur med Mariana Uvemo, den sjunde verksamhetschefen på posten genom åren och Nicklas Brorsson, enhetschef för materialsidan. De guidade de räddningsvästförsedda besökarna genom förrådets olika delar. Länsservices huvuduppgift är att se till så att det körs ut leveranser med sjukvårdsmaterial till kunder flera gånger i veckan. Förrådet levererar 120 pallar/vagnar och 410 enstaka paket varje dag, både hjälpmedel och material.
– I dag finns cirka 3500 artiklar på laget och 900 beställningsbara varor.Inkontinensvaror är de största volymerna som går här. Men givetvis mycket annat som går till akutvården vars produkter vi måste säkerställa ska finnas inne, säger Brorsson.
En nyhet för verksamheten är den digitala förändringen som är på gång.
– Alla våra plocklistor som vi skriver ut på papper kommer att försvinna. Istället förs listorna över helt digitalt. Det ger lagerpersonalen möjlighet att plocka en order genom att använda en läsplatta eller ett headset som ger instruktioner via röststyrning.Det kommer att ge ett säkrare system och snabbare påfyllning, säger Nicklas Brorsson.
Just nu laddar Länservice också upp med 20 procent mer produkter före jul.
– Vi måste bunkra upp för att klara de röda dagarna, säger Brorsson.
Under våren genomförs också en utredning utifrån behovet att kunna lagra mer på grund av säkerhetsläget.
– Vi ska fortsätta kunna leverera varor om inte transporterna kommer in till oss utan bryts i något led. Det handlar om ett minimum på tio dagar på akutprodukter. I dag är Länsservice redan lite trångbodda så det kan framöver bli tal om att få utökad lokalyta, säger Nicklas Brorsson.
Från 4 mars så kommer också Länsservice att gå över i något som heter Service direkt.
– Det är en funktion som finns i våran direktion. Vi har säkerställt en bemanning som sitter i Boden, men man kan inte ringa direkt till olika avdelningar på Länsservice utan allt går direkt via ett nummer. Men det räknar vi med att höja servicegraden betydligt, säger Mariana Uvemo, verksamhetschef Länsservice.