Planer på nytt äldreboende i Gunnarsbyn

Samma dag som man tog det första symboliska spadtaget på det nya äldreboendet i Boden skrev kommunalrådet på uppdraget att upprätta en detaljplan för området Skolbacken i Gunnarsbyn. Syftet är att bygga bostäder och äldreboende.

Vy. Nedanför Skolbacken ser man Råneälven.

Vy. Nedanför Skolbacken ser man Råneälven.

Foto: Lena Tegström

Boden2018-01-10 21:11

Uppdraget med detaljplanen öppnar nya möjligheter.

Jenny Engström, verksamhetsledare på Råek, uppger att det finns en efterfrågan på äldreboende i Gynnarsbyn.

– Medelåldern är hög. Jag kan bara se till våran mormor, som är 96. Hon ligger färdigbehandlad på Sunderbyn, utan möjlighet att komma hem igen.

Hennes mormor behöver därför plats på ett boende.

–  Möjligheten att få bo kvar är viktig för många äldre. Det är ju också fantastiskt att kunna bo kvar på ett mindre ställe intill skogen med de vältrampade stigarna. Kanske skulle de som bor i stan också tycka om att flytta ut till en lantlig miljö som är lugn och trygg, säger Jenny Engström.

Kyrkan och skolan ligger i närheten av Skolbacken där det tidigare fanns radhus och en skola. Hus som inte längre finns kvar.

Marken ägs av en privatperson och av Bodenbo. Tanken är att kommunen ska köpa fastigheterna.

Här tänker sig Inge Andersson (S) och Anders Pettersson (KD) ett äldreboende med 36 platser uppe på kullen med utsikt över Råneälven. Man behöver bara röja bort lite av skogen som skymmer. Det är politik i praktiken, menar de.

– Det är en fråga om vad man vill med politiken. Vi jobbar inte bara för i morgon, utan för 30-50 år framåt, säger Inge Andersson.

– Redan när vi drog i gång koalitionen bestämde vi att vi ska jobba för hela kommunen, inte enbart för stadskärnan. Och det här ligger i linje med det tänket, säger Anders Pettersson.

Förutom uppdraget att ta fram ett förslag till detaljplan är koalitionens avsikt att i den strategiska planen lägga ett uppdrag att starta processen i syfte att förverkliga boendet.

Inge Andersson berättar att han fick idén när kommunen besökte Norlandias äldreboende på Gotland i Katthammarsvik. Det är Norlandia som vann upphandlingen av det nya äldreboendet i Boden.

– Katthammarsvik är egentligen inte ett samhälle, utan en bygd med ett nybyggt boende. Då tänkte jag, går det på Gotland så går det i Gunnarsbyn.

Det är bakgrunden tillsammans med att Gunnarsbyn i den nya översiktsplanen pekas ut som primärt kärnområde.

– Har man sagt A måste man säga B. Det ska finnas skola, affär och service. Då kan man inte luta sig tillbaka och vänta på att barnen blir färre och färre så att man till slut tvingas lägga ned skolan. Man måste jobba i den riktningen som man har sagt. Då handlar det om att skapa arbetstillfällen och bostäder. En sådan här etablering ger 25-30 arbetstillfällen. Sedan kommer säkert inte alla att bo i Gunnarsbyn, säger Inge Andersson.

Han tillägger att en sådan här etablering gynnar hela bygden med alla sina kringbyar.

Är det något som Råek ska driva?

– Så långt har vi inte kommit. Vi är bara fantastiskt glada över att det kan tänkas bli. Sedan vem som kan tänkas driva och äga det blir nästa fråga, men ingenting är omöjligt. Allt är fullt möjligt, säger Jenny Engström.

– Det här är en grundplåt för att börja någonstans. Sedan får man fundera på hur driften ska se ut och vem som ska utföra den. Det är ett oskrivet kort, säger Anders Pettersson.

Uppdraget

Kommunledningen ger samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta en detaljplan för fastigheterna på Skolbacken i Gunnarsbyn.

Syftet med planen är att bebygga området med bostäder, vård- och omsorgsboenden samt trygghetsboende. De nya byggrätterna ska vara två till tre våningar.

Ambitionen är att möta behoven som uppkommer med en växande och åldrande befolkning och ligger i linje med visionen att i Bodens kommun växa till 30 000 invånare år 2025.

Gunnarsbyn pekas dessutom i den nya översiktsplanen ut som primärt kärnområde där kommunen ska upprätthålla och utveckla offentlig service.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om