Polenresan - en lärorik upplevelse för eleverna

Eleverna på samhällsprogrammet på Björknäsgymnasiet fortsätter att åka på studieresa till Polen med huvudmål att besöka Auswitch.- Trots att det gjort ont i fötterna och dunkat i huvudet så har det ändå varit lärorikt, säger Elinor Morén.

"De är ambassadörer för svensk skolungdom" säger läraren Karl-Eriks Eriksson om sina elever Frida Åkerlund, Emma Nilsson, Amanda Johansson, Elinor Morén, Janne Kauppinen och André Nilsson i främre raden samt  Viktoria Lövgren Isaksson, Natalie Öberg, Malin Backebjörk, Sara Gustafsson, Frida Hallnor och Amandah Andersson, som står i bakre raden tillsammans med historieläraren Åke Lundholm. Madelene Andersson, Lisa Hansson, Therese Hietanen och Caroline Anglöw saknas på bilden. FOTO: Lena Tegström

"De är ambassadörer för svensk skolungdom" säger läraren Karl-Eriks Eriksson om sina elever Frida Åkerlund, Emma Nilsson, Amanda Johansson, Elinor Morén, Janne Kauppinen och André Nilsson i främre raden samt Viktoria Lövgren Isaksson, Natalie Öberg, Malin Backebjörk, Sara Gustafsson, Frida Hallnor och Amandah Andersson, som står i bakre raden tillsammans med historieläraren Åke Lundholm. Madelene Andersson, Lisa Hansson, Therese Hietanen och Caroline Anglöw saknas på bilden. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-06-04 06:00
Amandah Andersson säger att bakgrunden till att de valde att göra en studieresa och utforska Polen var att de ville besöka en gammal kommuniststat och diktatur.
- Huvudbesöket var Auswitch, säger hon.
"Historielektion"
Hon och tre klasskamrater har besökt Polen tidigare när de gick på högstadiet. Nu går de i ettan på Björknäsgymnasiet och Elinor Morén tillägger att de har lärt känna varandra under resan.
Inför besöket i Auswitch förväntade sig Frida Åkerlund att bli väldigt mycket berörd och att det skulle bli en hemsk upplevelse.
- Jag hade hört av dem som varit där tidigare. Men det blev en besvikelse. Det var för mycket av museum och blev mer som en historielektion när vi besökte första lägret. Dessutom hade vi på oss hörlurar och guiden talade inte till oss.
Då gav besöket i förintelselägret Birkenau mer.
Hitlers förintelseläger
- Det var inte lika tillrättalagt. Det var lättare att se och förstå, men fick en bättre inblick i hur det var. Men man kan ju aldrig förstå hur det var till hundra procent. Man kan aldrig förstå något om man inte har varit med om det själv, säger Frida Åkerlund.
Hon tycker att alla någon gång borde besöka något av Hitlers förintelseläger, eftersom det finns människor som påstår att förintelsen aldrig ägde rum.
- Och snart finns det inte någon kvar som var där och kan berätta. Det är viktigt att elever får se och höra vad som hände, så att de kan berätta vidare till nästa generation.
Sara Gustafssons mamma kommer från Polen och därför besöker hon varje år sin mormor och moster i Szczecin, men hon har aldrig besökt Krakow tidigare.
- Det var en fin stad med mycket att se. Staden blev aldrig bombad och det finns byggnader kvar från olika epoker, säger Sara, som fick hjälpa till att tolka ibland.
Skärmutställning
De håller på att sammanställa en skärmutställning och ska i höst undervisa andra elever på samhällsprogrammet, för att förhoppningsvis inspirera dem.
- Jag vet inte om jag skulle vilja åka tillbaka, kanske om tio år och då kanske med mina egna barn, säger Emma Nilsson.
Deras lärare Karl-Erik Eriksson minns den första klassresan till Polen 1995.
- Det har blivit en fin tradition. Det finns ett starkt engagemang när så mycket är ytligt i vår tid. De väljer ett resmål fjärran från glitter med en dov underton. Det är upplyftande att se som lärare.
För historieläraren Åke Lundholm var det första resan med en klass till Polen. Han tycker det är ett annorlunda och bättre sätt att ta in historia.
- Det blir samtidigt en form av fortbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om