Profilen lämnar över – efter 30 år

För 57 år sedan började Dick Bergman inom restaurangbranschen som smörgåsnisse. Nu har han lämnat över rodret för restaurangen på Soldathemmet OII till Isa Sonkur och ska hjälpa hustrun driva Dagoberts Mack-Bar.

PENSION. Efter 37 år i branschen går nu Dick Bergman i pension. Nu är det han som blir serverad. Isa Sonkur har tagit över restaurangen på Soldathemmet OII i Boden.

PENSION. Efter 37 år i branschen går nu Dick Bergman i pension. Nu är det han som blir serverad. Isa Sonkur har tagit över restaurangen på Soldathemmet OII i Boden.

Foto: Lena Tegström

BODEN2015-06-22 19:56

– Jag började som smörgåsnisse och slutar som smörgåsnisse, säger han och skrattar.

Hans karriär inleddes 1958 på Standard Hotell i Luleå. Sedan fortsatte han till stadshotellet där han även arbetade som servitör, hovmästare och pubmästare.

Dick Bergman startade sedan eget och den första rörelsen han drev i Boden var "Tre snäckor" på Björkelund. Det var i början på 70-talet. År 1975 startade han och två andra kollegor från Luleå och Umeå Frasse-kedjan. Tio år senare tog han över restaurangen på OII.

– Året innan hade vi varit och spelat minigolf här och satt hemma och resonerade. Jag tyckte att det var ett intressant läge och kände Melker som drev den.

Själv hade han fyra affärsrörelser igång då, men året därpå köpte han även rörelsen på OII i samband med att Melker gick bort,

– Jag har skött det här stället i 30 år. Mig veterligen har vi alltid haft nöjda kunder. Vi har ju haft mycket catering också och ingen har sagt att vi haft dålig mat. Jag har haft mycket med militären att göra, säger Dick Bergman och försjunker i minnen.

– När det var Militära Skytte-VM ordnade vi välkomstbuffé för 740 personer och senare tog vi hand om banketten för 760 gäster.

Han säger att det är allt det positiva som gör att man orkar. Det blir också en livsstil, men till slut tar åldern ut sin rätt. Han har haft sina problem med hjärtat och vill ta det lugnare. Dick är 71 år och säger att han gått i pension till 85 procent. Nu ska han hjälpa hustrun Elzbieta Bergman på Dagoberts och säger att det alltid finns en kvinna bakom.

– Hon har alltid ställt upp och utan henne hade jag inte klarat av det. Det är ett familjeföretag.

Isa Sonkur från Råneå har tagit över restaurangen.

– Jag tyckte att hans koncept stämde bra för OII och han var dessutom mest intresserad, så det var naturligt, säger Dick Bergman.

Isa Sonkur har tidigare drivit Källarkrogen i Råneå.

– Det här blir spännande och det är roligt att träffa nya människor. Råneå är ett lugnt och fint samhälle och vi har haft det jättebra där. Men jag vill satsa helhjärtat på det här och vi planerar därför att flytta till Boden.

Han har öppet alla dagar i veckan utom måndag och Dick Bergman påpekar att många tror att OII bara är till för militärer, men påpekar att alla är välkomna och passar på att tacka alla kunder för de senaste 30 åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om