Den organiserade rasismen är ett hot som man behöver uppmärksamma särskilt enligt regeringen. Rasistiska organisationer bidrar även till att rasistiska uttryck får spridning i medier, på internet och i sociala medier samt genom bland annat demonstrationer på olika håll i landet. Claes Nordmark är nöjd att något äntligen händer och välkomnar den parlamentariska utredningen.
– Vi i Boden har tjatat länge om att få tillsatt en utredning med bakgrund från förstamajfirandet 2018 och även valrörelsen i Boden. Är det något som nazister hatar så är det socialdemokrater och fackföreningsrörelsen.
– Alla minns väl hur NMR hotade och trakasserade folk på gågatan och i vallokalen där man till och med filmade folk. Det var minst sagt förjäkligt hur det var och så ska vi aldrig ha det igen. Alla ska kunna känna sig trygga i vår kommun. Därför är det jättebra att det äntligen händer något, säger Nordmark.
Han är nyss hemkommen från Almedalsveckan och där fanns också nazister som störde friden och arrangemanget.
– Nazisterna var där och trakasserade folk. De blockerade fysiskt ingången till Fotografiskas utställning med porträtt av överlevande från Förintelsen och skrek lögnare och hycklare åt dem som gjort utställningen. Det är helt sjukt och händer år 2019. Polisen kom ändå snabbt till undsättning, säger Nordmark.
Även ABFs seminarium om "inga nazister på våra gator" fick påhälsning.
– Det var äldre nazister i normal klädsel som var väldigt hotfulla och filmade alla som var där. Polisen var även där, säger rådet.
Så han tycker verkligen det är på tiden att regeringen tar krafttag mot rasistiska organisationer.
– Demokratin måste alltid försvara sig mot yttre hot från andra stater och från inre hot som nazismen. På demokratiskt sätt måste vi slå tillbaka mot det här hotet. Nazismen vill ju avskaffa demokratin, säger Nordmark.
Vad betyder det om ett förbud skulle införas i Sverige?
– I Finland har NMR förbjudits. Man har kriminaliserat att vara medlem i en rasistisk organisation. Blir en person lagförd får åklagare och polis också en annan makt att ingripa.
Justitierådet Dag Mattsson i Högsta domstolen blir utredare och uppdraget ska redovisas senast 28 februari 2021.
Utredningen tar tid?
– Ja, vi hoppas att man kan komma överens om ett beslut som kan verkställas innan nästa val i september 2022. Utredningen tar säkert tid för att det rör sig om känsliga områden som yttrandefrihet, säger Nordmark.