Bodens kommun beklagar stängningen av Arbetsförmedlingens kontor i Boden och de effekter som det för med sig både för arbetssökande, personal och lokala företag.
– Vi vill värna de människor som riskerar att drabbas hårdast av nedläggningen och kommer att göra vad vi kan för att våra medborgare ska känna sig som värdefulla bodensare även i framtiden, säger Claes Nordmark.
Bodens kommun konstaterar att en stängning av Arbetsförmedlingens kontor i Boden kommer att innebära ett minskat lokalt stöd både för företag och för de arbetssökande. Det kommer att finnas färre som deltar i gemensamma möten och arbetsgrupper. Det finns även en oro hur detta påverkar grupper som står längst från arbetsmarknaden som exempelvis ungdomar utan gymnasieutbildning och nyanlända.
– Alla behärskar inte den digitala världen, med exempelvis möten via internet. De behöver kunna ha möten med fysisk närvaro. När Arbetsförmedlingen stänger måste vi ta fram nya lösningar för att värna de människor som riskerar att drabbas hårdast, säger Nordmark.
Bodens kommun bedömer också att stängningen kommer att innebära en ökad tillströmning till framför allt den lokala arbetsmarknadsförvaltningen. Därför vill kommunen att begära överläggningar med Arbetsförmedlingen om framtida samverkan.
– Statliga myndigheters närvaro i hela landet skulle behöva öka – inte minska. Vi inser att det här kommer att betyda ett större åtagande för kommunen. Men vi vill ha en fortsatt nära samverkan med Arbetsförmedlingen för att undvika att öka utanförskapet.
– Det är viktigt att vi snabbt etablerar former som fungerar i den nya situation som kommer att råda, betonar Claes Nordmark.