Redo för pandemi
Bodens garnison förbereder sig för svininfluensan. Man räknar med att omkring 30 procent av de värnpliktiga kommer att insjukna och ett sjukkvarter med 170 platser ska inrättas inom ett dygn när signalen kommer.
Liselott Tano, regementläkare, berättar att de har beredskap för att öppna ett sjukkvarter för influensasjuka värnpliktiga med 170 platser på gamla AF1.
Foto: Lena Tegström
Bodens garnison ska säkerställa att hälso-, sjukvårds-, insats- och bevakningsfunktionen ständigt kan vidmakthållas. Vilket i första hand kommer att ske genom omfördelning av anställda vid behov.
Erbjuds vaccinationPersonal som insjuknar i den nya influensan bör stanna hemma minst en vecka eller tills den är feberfri minst en dag. Tjänsteresor ska undvikas.
Försvarshälsan ska erbjuda värnpliktiga och personal på Bodens garnison vaccination. Men vaccinet kommer att levereras tidigast i mitten av oktober. I första hand prioriteras de grupper som socialstyrelsen pekat ut och därefter sjukvårdspersonal, personal på sjukvarter och kring de sjuka, insatsgrupper och vakt, värnpliktiga och anställda på FMLOG som har hand om livsmedel, mat, städning och sopor samt övriga anställda.
När de värnpliktiga rycker in ökar risken för smittspridning i och med logementsboende. I och med pandemin räknar man i Bodens garnison med att omkring 30 procent kommer att drabbas av svininfluensa.
Får inte åka hem
- Vi har redan haft fall med influensaliknande symtom och tagit prover, men vi har inget konstaterat fall av den nya influensan, säger Liselott Tano, regementsläkare i Boden.
- De flesta bor inte i Luleå- och Bodenområdet. Blir de sjuka ska de inte åka hem, kanske orkar de inte heller, utan kommer att läggas in på vårdavdelningen här.
Avdelningen har 26 platser. När 16 personer ligger inne för influensa går signalen för att öppna ett sjukkvarter på gamla AF 1. Det är ett nyrenoverat logement med sex bäddar per rum. Totalt finns 170 platser.
Det kommer inte att bemannas dygnet runt.
Krismöten
- Vi kommer att gå rond ett par gånger om dagen och övrig tid kommer vi att finnas i beredskap. Annan personal ska se till att de värnpliktiga får bland annat mat och sängkläder. Blir någon sjukare är det ambulans till sjukhuset som gäller, säger Liselott Tano.
Varje tisdag ska den totala sjukligheten rapporteras till Högkvarteret och länsstyrelsen. Om det blir kris och väldigt många insjuknar samtidigt kommer det att kallas till regelbundna krismöten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!