Rekordår för bagarbröderna som kämpar för handeln i stan

2024 var konditori Opalens rekordår med en omsättning på 17 miljoner. Men även om omsättningen ökat ser bröderna Mikael och Krister Kraus stora utmaningar i ett förändrat köpbetenden hos bodensarna.
– Vi är ganska drivna i att handeln i stan ska leva, säger Mikael Kraus.

Bröderna Mikael Kraus och Krister Kraus driver konditoriet Opalen tillsammans. " Vi tänker ganska lika om allt, både på gott och ont", säger Krister Kraus.

Bröderna Mikael Kraus och Krister Kraus driver konditoriet Opalen tillsammans. " Vi tänker ganska lika om allt, både på gott och ont", säger Krister Kraus.

Foto: Emma Vallin

Boden2025-06-14 00:01
Bröderna Krister Kraus och Mikael Kraus driver Bodens äldsta och största konditori.
Bröderna Krister Kraus och Mikael Kraus driver Bodens äldsta och största konditori.

Det är högsäsong för konditori Opalen i Boden just nu: examen och midsommar är deras största helger beställningsmässigt och många tårtor och smörgåstårtor ska hinnas göras.

– Vi har fått 40 beställningar på studentmössetårta nu till examen, säger Mikael Kraus, delägare och chef.

Men bröderna Mikael, 53 år, och Krister Kraus, 42 år, har rutin. Konditori Opalen är det största och äldsta konditoriet i Boden och brödernas pappa Peter flyttade 1968 hela 275 mil från Tyskland för att börja jobba där. Tio år senare tar Peter över som delägare. Bröderna började så småningom också på pappans jobb, först vid disken och nu sedan 2001 har Mikael varit ägare, och 2009 blev även Krister ägare.

– Vi har brunnit för företaget sedan vi var små, vi började i disken och fick se hur företaget fungerade från grunden, det var väldigt inspirerande, säger Mikael.

Boden förväntas växa i och med Stegras etablering, något som Mikael Kraus redan har sett positiva konsekvenser av.
"Vi tror att det är väldigt positivt för hela stan, vi har fått leverera en hel del till Stegra och deras underleverantörer så det är ju jättepositivt", säger han.
Boden förväntas växa i och med Stegras etablering, något som Mikael Kraus redan har sett positiva konsekvenser av. "Vi tror att det är väldigt positivt för hela stan, vi har fått leverera en hel del till Stegra och deras underleverantörer så det är ju jättepositivt", säger han.

Båda bröderna har provat på andra jobb under en tid. Men de visste tidigt att det var det Opalen de ville satsa på.

– Jag tror att det är nyttigt att vi har varit iväg båda två och fått komma tillbaks till Boden för att se att det är en bra plats att leva på. Att få se det med det här med närhetslivet, det speglar väldigt väl vad jag tycker är viktigt, vi har nära till ishallen, till fiske och till stan, säger Mikael.

Bröderna Mikael Kraus och Krister Kraus driver konditoriet Opalen tillsammans. " Vi tänker ganska lika om allt, både på gott och ont", säger Krister Kraus.
Bröderna Mikael Kraus och Krister Kraus driver konditoriet Opalen tillsammans. " Vi tänker ganska lika om allt, både på gott och ont", säger Krister Kraus.

2024 blev ett rekordår med en omsättning på 17 miljoner, en ökning på drygt 8 procent. Det är den högsta omsättningen någonsin och den högsta procentuella ökningen sedan flytten till Enter galleria år 2009. En orsak är att de utökat verksamheten.

– Vi gör mycket mer nu än endast konditori, vi har glasskiosk, vi är på mässor, event, minnesstunder, bröllop och vi var på bilmässan Load up north, det var ett bra tillskott i omsättningen förra året, säger Mikael.

– Det är den högsta omsättningen vi har haft, men samtidigt blir allt dyrare, priserna för råvarorna ökar och det påverkar försäljningspriserna också, säger Krister.

"Det är en bra tid nu, vi har haft morsdag och nu har vi examen och midsommar framför oss, det är då har vi som flest beställningar", säger Mikael Kraus.
"Det är en bra tid nu, vi har haft morsdag och nu har vi examen och midsommar framför oss, det är då har vi som flest beställningar", säger Mikael Kraus.

Förutom att det var ett rekordår omsättningsmässigt så vann de Årets centrumföretagare 2025 på Boden Business Awards.

– Det känns jätteroligt, vi känner oss uppskattade efter många års slit, säger Mikael.

Varför tror ni att ni vann?

– Vi är ett företag som har jobbat med nästan samma sak i nästan 60 år men vi hänger med ändå och anpassar oss. Vi är ganska drivna i att handeln i stan ska leva.

Som ägare och chef är arbetsuppgifterna väldigt varierande. "Tårtor är roligare att baka än limpor", säger Krister Kraus.
Som ägare och chef är arbetsuppgifterna väldigt varierande. "Tårtor är roligare att baka än limpor", säger Krister Kraus.

Men trots rekordår och årets centrumföretagare så står företaget mot en växande utmaning, då bröderna märker av ett förändrat kundunderlag i Boden

– Köpbeteendet hos bodensarna har ändrats och internethandeln påverkas oss mycket. Även om man inte köper våra varor på nätet på samma sätt som kläder så påverkar det oss för när du är på stan och shoppar kanske du stannar och fikar också. Där ser vi en utmaning i hur vi ska vända trenden och få bodensarna att handla i Boden och inte på Storheden eller nätet. Det går inte att stoppa men det kanske går att minska, säger Mikael.

– Sen är det bekvämlighetsbeteenden också, förut handlade man tårta och fikabröd på konditorier men idag har de stora mataffärerna ett stort utbud av allt möjligt och många köper där istället, säger Krister.

"Jag är en gottegris så jag är en allätare i bakverk", säger Mikael Kraus.
"Jag är en gottegris så jag är en allätare i bakverk", säger Mikael Kraus.

Även förändringar inom sociala sammankomster påverkar.

– Folk umgås på ett annat sätt nu. Det är mycket telefoner och bra produktioner på TV, så folk väljer att stanna hemma istället för att gå ut på stan och umgås. Eftermiddag och kvällar har vi problem i stan, då dör stan alldeles för tidigt, säger Mikael.

Att driva företaget tillsammans med sin bror har sina fördelar.
"När man har ett företag med 30 anställda så det är svårt att bara släppa det och ta ledigt. Men vi gå omlott, så när han är ledig så jobbar jag och vice versa och det funkar väldigt bra", säger Krister Kraus.
Att driva företaget tillsammans med sin bror har sina fördelar. "När man har ett företag med 30 anställda så det är svårt att bara släppa det och ta ledigt. Men vi gå omlott, så när han är ledig så jobbar jag och vice versa och det funkar väldigt bra", säger Krister Kraus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om