Rekordmånga sökande till restaurangprogrammet

Rekordmånga har sökt in på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Björknäsgymnasiet. ”Det är en ökning med över 300 procent jämfört med i fjol”, säger rektor Kathrun Magito, som öser beröm över sina lärare.

GLADA. Både rektorn Kathrun Magito och läraren Elisabeth Steen är glada att intresset ökat för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Rekordmånga har sökt till nästa läsår.

GLADA. Både rektorn Kathrun Magito och läraren Elisabeth Steen är glada att intresset ökat för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Rekordmånga har sökt till nästa läsår.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-02-18 22:22

På programmet kommer de från och med höstterminen starta en inriktning mot handeln med färskvaror, delikatesser och catering. Kathrun Magito tror att det är en del av förklaringen till framgången, men inte hela.

– Den är även ett resultat av det arbete som hela tiden bedrivs och marknadsföring. Vi är jätteglada.

Hon berättar att de har 32 förstahandssökande till de 32 plasterna på programmet och påpekar att det enbart är inom fyrkanten.

– Vi brukar även ha elever från Jokkmokk och Kalix.

Det här är den första preliminära omgången och det slutgiltiga resultatet kommer inte förrän under sommaren. Men det är betydligt bättre resultat in i fjol. Kathrun Magito tror att de då hade sju sökande och säger att det gjorde att de funderade på hur de skulle kunna vända den trenden. Dessutom hade skolan handelsprogram upphört.

– Vi såg att det fanns ett behov att komplettera det vi hade för att få en tydlig inriktning som också ger valmöjligheter mot handel. Vi tittade på hur det ser ut i Sverige och hur handeln har utvecklats. Det finns delikatessdiskar i affärerna, man kan mixa ihop sin egen lunch och många köper färdiga varmrätter. Dessutom ökar catering. Samhället har förändrats.

Hon berättar att hennes arbetslag gjorde en marknadsundersökning hos de största handlarna och även hade ett branschmöte med de största aktörerna.

– Vi ville veta vad de vill ha för att våra elever ska vara anställningsbara i många affärer. Man diskuterade innehåll och vad de behöver utifrån vilka kurser som finns i utbildningen. Den här inriktningen som vi nu har valt finns inte norr om Gävle.

Elisabeth Steen, lärare, förklarar att eleverna kommer kunna välja den nya inriktningen från och med andra året på gymnasiet. De kommer då att läsa personlig försäljning, en utökad kurs i livsmedel och näringskunskap, två kurser i mat och butik, lära sig finstyckning, läsa mat- och butiksspecialisering samt gå en utökad kurs i service och bemötande.

– Hoppet är att minst åtta elever ska välja den inriktningen och det finns goda förutsättningar att lyckas med så många sökande, säger Elisabeth Steen.

Kathrun Magito påpekar att det är Elisabeth Steen och hennes kollega Catarina Wiklund som tog fram underlaget till beslutet om den nya inriktningen, men att hela programlaget jobbat med frågan.

– Det här visar att vi måste vara alerta i valet av de utbildningar som passar Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om