Sahar Mosleh: "Mjäkigt och inget konkret"

En av pridefestivalens föreläsare, Sahar Mosleh, stannade kvar och lyssnade på politikersamtalet. Hennes dom var hård. Hon hade förväntat sig mer när det dessutom är valrörelse. "Det var mjäkigt och inget konkret."

Politikersamtal. På Folkan hade några samlatas för att lyssna på politikerna.

Politikersamtal. På Folkan hade några samlatas för att lyssna på politikerna.

Foto: Lena Tegström

BODEN2018-03-25 17:52

Politikersamtalet på Nothern Light Pride Boden avslutades med en öppen frågestund.

Innan hade en panel med fem politiker bland annat talat om hur Boden kan bli en mer välkomnade stad för regnbågsfamiljer och vilka som ingår i det begreppet. Inge Andersson, kommunstyrelsens ordförande, tycker att det omfattar fler än HBTQ-personer.

– Mina barnbarns föräldrar kommer från Chile, Kapstaden och Kuba. Regnbågen står för mycket inte bara HBTQ.

Det fick en kvinna att reagera.

– Utländska personer kan vara en del av HBTQ-begreppet, men regnbågen är någonting som är starkt kopplat till HBTQ. Ta inte det ifrån oss.

– Jag vet att det är lite kontroversiellt att säga det jag säger, men färgerna i regnbågen har också koppling till olika kulturer och människor. Första gången jag såg den var i Florens när USA gått in i Irak och det stod pace på den, fred, sa Inge Andersson och fortsatte:

– Regnbågsflaggan kan vi försöka dela alla som står för alla människors lika värde oavsett hudfärg, sexuell läggning eller religion. Jag tror det är viktigt att vi försöker enas om den, för då delar vi också synsättet – allas lika värde. Vi delar inte upp oss, utan vi delar den tillsammans.

Kvinnan höll inte med honom.

– Visserligen kämpar alla mot olika sorters förtryck, men regnbågsflaggan och HBTQ-rörelsen slåss mot ett förtryck inom ett begrepp som är liknande. Att bredda det till allt förtryck innebär att man tappar fokus. Finns det ingen spets som vi kan arbeta för tappar vi vår genomslagskraft.

Sahar Mosleh som föreläst om att vara lesbisk, muslimsk och funkis gjorde ett inlägg.

– Vi delar ingenting, Vi delar ingen flagga. Vi inkluderas under flaggan. När ni pratar om olika kategorier så nämner ni inte ens funktionsvariation. Som politiker i valrörelsen 2018 så tycker jag att ni verkligen ska nämna det här. Det är dags. Försök förstå problemtiken och försök lösa den. Sedan kan du vara välkommen under regnbågsflaggan.

En annan kvinna ville veta vad kommunen har för vision.

– Den här pridefestivalen utgör en fantastisk början och hur tänker ni ta stafettpinnen vidare?

– Kommunen backar festivalen jättemycket, svarade Inge Andersson.

– Vad händer nästa år? frågade Madde Lundberg, som var debattledare.

– Då hoppas jag att vi har ett pridetåg med minst 2000 personer, sa kommunalrådet.

I årets tåg på lördagen gick fler än 600 personer. Inge Andersson uppskattade det till 1000.

Lotta Styvén, initiativtagare till festivalen och som har jobbat hårt med arrangemanget, frågade hur kommunen tänker gå vidare med HBTQ-certifieringen som RSFL har.

– Den utbildar barn, föräldrar och pedagoger. När man har hört personers uppväxt i skolan så är det skrämmande hur mobbade de har varit. Därför tycker jag att en satsning på en HBTQ-certifiering skulle vara jättebra. Jag tror att det är värt pengarna. Då visar ni att ni ska certifiera alla våra skolor. Det kan vara ett mål att alla ska vara det 2025 eller vilket år man nu väljer, sa hon.

– Vi tar med oss det. En manifestation av de bästa av våra grundvärderingar som skedde i går (läs lördag), det är det som måste genomsyra våra verksamheter. En HBTQ-certifiering kan vara ett verktyg, sa Inge Andersson.

Anders Lund (L) påpekade att kommunen 2014 ingick ett avtal med RFSL, men att det inte blivit någon certifiering.

– Det tycker jag är tragiskt och tråkigt.

Johan Gröhn (C) påtalade att det 2015 fanns röster inom politiken som ville att man skulle lägga ned HBTQ-certifieringen.

– Det verkar på det här samtalet att man tycker det är positivt med en certifiering. Det är glädjande att det inte finns sådana röster här, men det finns i samhället. Därför är det så viktigt att jobba för det här.

Inge Andersson erkände att parterna tillsammans kanske inte lyckats fylla avtalet med innehåll och att det krävs ett riktigt omtag från båda parter.

Madde Lundberg konstaterade att det krävs en skärpning på kommunen.

– Är ni utbildade? undrade hon.

Johan Gröhn bedömer att det finns ett jättestort behov av utbildning.

– Kan ni ha det som ert mål att utbilda er? sa Madde Lundberg och tillade att det finns webbaserad utbildning på RFSL:s hemsida

– Självklart, sa Anders Lund och Siv Hjort Lindstedt (NS) höll med.

Sahar Mosleh upplevde att politikerna saknade kunskap.

– Det är ju de som är ansvariga för att skapa trygga miljöer så att det känns naturligt att berättade och visa vem man är. Jag hade förväntat mig att de var mer pålästa och hade kunnat berätta vad de vill göra. För att vara en valrörelse tyckte jag det var mjäkigt och inget konkret. Det är handling som saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om