Saluhall bygger ut innan de ens flyttat in

Nära Mat Boden ska öppna saluhall för närproducerat i gula huset på Kungsgatan 40, dock oklart när eftersom fastighetsägaren håller på att bygga ut.

Här ska det bli en saluhall för närproducerat. Sara Rezgui, ordförande, och styrelseledamöterna Nina Vikström, Seija Fallemark och Susann Jonsson. Övriga styrelseledamöter som saknas på bild är Emelie Rönnbäck, Robert Lund, och Tord Lehman.

Här ska det bli en saluhall för närproducerat. Sara Rezgui, ordförande, och styrelseledamöterna Nina Vikström, Seija Fallemark och Susann Jonsson. Övriga styrelseledamöter som saknas på bild är Emelie Rönnbäck, Robert Lund, och Tord Lehman.

Foto: Lena Tegström

Boden2020-10-21 20:00

Utbyggnaden sker på baksidan. Det ska bli kontor och förråd så att saluhallen och de nu befintliga verksamheterna i huset ska rymma sina verksamheter.

Sara Rezgui, ordförande i föreningen bakom saluhallen, hoppas att de snart ska kunna bestämma öppningsdatum.

Hon driver själv Cloudberry Natural Health och Sura Saras Syrade KimChi och surkål. Hon kan i dagsläget inte säga exakt hur många lokala leverantörer de kommer bli, eftersom de fortfarande har ute en intresseförfrågan hos närproducenter.

– Hittills är vi runt 15 stycken, säger Sara Rezgui och berättar att de är en icke vinstdrivande ekonomisk förening.

Medlemmarna kommer att leverera sina produkter och får sälja dem i saluhallen. De måste ha ett företag. Medlemsavgiften ska finansiera hyran och det blir även medlemmarna som delar på arbetsinsatsen i saluhallen.

– När man har skrivit ett samarbetsavtal med föreningen så tar man också på sig en arbetsplikt att stå i butiken, säger Susann Jonsson, som ingår i styrelsen.

Hon ser saluhallen som en vinst för de småskaliga lokalproducenterna, som får en plattform för sina produkter.

– De får mer pengar tillbaka genom att sälja här jämfört med en traditionell livsmedelskedja. Det blir också en vinst för kunderna för det blir enkelt att köpa närproducerat.

Nina Vikström, MorrRingen, framhåller att det blir en kortare väg för matvarorna, som därmed är purfärska när de levereras till butiken.

Att styrelseproffset Susann Jonsson hoppade på styrelseuppdrag grundar sig i hennes intresse för närodlat, men hon producerar inte något själv annat än för husbehov. Hon är en ivrig konsument på Rekoringarna.

– Det här är nästa steg, säger Susann Jonsson.

Reko står för rejäl konsumtion. Man säljer direkt från producent till konsument. Kunden gör sin beställning på Facebook och sedan träffas kunder och producenter på en viss plats en viss tidpunkt.

– Allt beställs i förväg. Det sker ingen försäljning på platsen för det är ingen marknad, säger Seija Fallemark, Svedjebruket.

Sara Rezgui brinner för bra råvaror. Hon är utbildad kock och har jobbat utomlands mycket där det på många ställen inte går att få något annat än lokalproducerat.

Att ta sig in på de stora livsmedelskedjorna här i Sverige är dock inte alltid så lätt.

– De har vissa kriterier och det krävs stora volymer. Där är marginalerna pyttesmå. Det är det vi försöker undvika här.

Karta: Kungsgatan 40
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!