NSD berättade att friskolan Mimers Brunn, som enda friskola i Boden tar emot nyanlända. Det har inneburit ett lyft för skolan.
Läs mer: Roligt och spännande med nya kamrater
Tankeborgen i Svartlå vill också ta emot nyanlända, men uppger att skolan inte har råd. Enligt friskolan skulle kostnaden för skolskjutsar uppgå till cirka 300 000 kronor.
Skolpolitikern Rigmor Åström (M) anser att kommunen kan ta de pengarna från det extra anslag till integration som Bodens kommun har fått av staten.
Läs mer: "Vi har inte den ekonomin"
Läs mer: Om hur Rigmor Åström (M) resonerar
Bertil Sundström förklarar att staten redan betalar ut en skolpeng per elev som är asylsökande.
– Regeringen höjde det här bidraget generellt och alla friskolor får 100 procent av det bidraget direkt utbetalt till sig. I den kommunala verksamheten så är det samma finansieringskrav. Kommunerna finansierar samma saker som friskolorna gör när de tar emot asylsökande barn.
Bidraget som staten betalar ut via Migrationsverket uppgår, enligt Bertil Sundström, till ungefär 100 000 kronor per elev och år.
– Det ska gå till allt, även skolskjuts. Det finns beskrivet i regelverket. Det är likadant oavsett om man är privat eller kommunal skola, säger Bertil Sundström.
Om Tankeborgen skulle ta emot asylbarn går varenda krona av det bidraget till skolan.
Men om friskolan i Svartlå dessutom skulle få bidrag från kommunen skulle Tankeborgen ta emot dubbel betalning via skattemedel för skolskjutsar, dels från staten, dels från kommunen.
– Det skulle då bli exklusivt för dem. Det har inte Mimers brunn, som tagit emot asylbarn, säger Bertil Sundström.
Han anser att det är en likvärdighetsfråga.
Formellt fungerar det så att friskolan måste ansöka via hemkommunen, som i sin tur ansöker om bidraget direkt hos Migrationsverket för att få pengarna utbetalda. De passerar bara kommunen och går ograverat till friskolan.
Friskolorna söker inte själva, vilket de tjänar på eftersom de slipper ersätta Bodens kommun för den administrativa servicen.
– Vi ser gärna att Tankeborgen tar emot nyanlända på samma premisser som kommunen och andra friskolor, såsom Mimers Brunn. Någon exklusivitet får de inte. De har samma möjligheter att finansiera sitt mottagande som alla andra skolor, säger Bertil Sundström.
Om man jämför med kommunen så är det inte gratis att ha skolskjuts för asylelever. Kostnaden varierar mycket.
– Vi har till exempel asylsökande som bor i Lakaträsk som får skolskjuts till skolan inne i stan. För vissa elever har vi enorma kostnader per dag. Vi har även asylsökande barn som bor i familjehem och HVB-hem. En stor andel av deras skolpeng går till skolskjutsarna, säger Bertil Sundström.
– Sedan har vi andra asylsökande som bor till exempel på före detta A8:a området och där har vi lägre skolskjutskostnader.