Gripandet gjordes på Ängesholmen, cirka sex kilometer utanför centrala Boden, och var ett påhittat scenario under EOD Övning Norr 2025. Övningen som pågår 12-21 maj och är den första i sitt slag och just nu den enda försvarsmaktsövningen med fokus på ammunitions- och minröjning.
Övningen ska bland annat vässa samarbetet mellan Försvarsmakten och Polismyndigheten i ammunitionsrelaterade händelser.
För Simon Dufva, totalförsvarets ammunition- och minröjningscentrum, Swedec, är det debut som militär insatschef i en övning av det här slaget.
– Övningen har gått snabbt och smidigt och samverkan med polisen har varit mycket bra, säger han.
Simon Dufva tycker att övningen ger en nyttig påminnelse om olikheterna mellan det civila och det militära arbetssättet.
– Försvarsmakten leds på ett helt annat sätt än de civila myndigheterna, det är en helt annan kultur. Man måste hela tiden beakta att jag är van vid en hiearkisk kultur och det är inte på samma sätt i en civil myndighet där det inte alltid är utrett vem som är chef på plats.
Tanken med övningen är att stärka ammunitions- och minröjningsförmågan och göra Sverige tryggare i en orolig värld.
Robert Wennberg, CBRNE-samordnare region nord, är polisens talesperson under övningen.
– Det är alltid nyttigt att se hur andra myndigheter övar och fungerar och få ett lite bredare tänk. Vi är oftast ganska spetsiga när vi är på händelser med färre individer. Så det är intressant att se logistiken bakom och vad som krävs för att få det här att funka, säger han.
Tror du att den här typen av övningar kommer bli återkommande?
– Jag både tror och hoppas det. Vi har jättemycket att vinna av varandra bara rent kostnadseffektivt i statsapparaten Sverige, att vi kan nyttja myndigheterna tillsammans på ett helt annat sätt.
Robert Vikström, totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, Swedec, tror även han att den här typen av övningar kommer bli vanligare i framtiden.
– Den här övningen är jätteviktig för att vi får samöva med andra förband och förmågor för att få ihop det till en helhet. Det är jätteviktigt i det omvärldsläge vi befinner oss i just nu då de här förmågorna är särskilt viktiga.
I övningsscenariot där en person greps med ammunition och explosiva ämnen gick personal från försvarsmakten in i huset och sökte efter ytterligare ammunition och eventuell narkotika för att kunna lagföra personen.
– I ett sånt här uppdrag krävs dels sökresurser för att hitta det som en motståndare har gömt, det behövs resurser för att eventuellt omhänderta livsfarliga fynd i form av ammunitionsröjningsresurser, och det behövs resurser för att omhänderta bevisen, berättar Robert Vikström.
Annika Viklund är en av representanterna från totalförsvarets skyddscentrum i Umeå.
– Det som är skillnaden mot de generella övningarna är att här är det mer specificerat. Det är bomber som ska desarmeras så det kräves lite andra saker som man behöver. Det finns delar här där man håller på med bevisföring så det behövs sterila pipetter, det behövs sterila skedar och liknande. Det är saker som inte finns tillgängligt på alla förband i dag, säger hon.