Skördefesten är en tradition för Trixas matte

Christina Johansson, Luleå, går varje år på Skördefest och miljödagar. Hon handlar grönsaker och åker hem och kokar en stor köttsoppa. "Det har blivit tradition, eller hur Trixa."

När Sam Pettersson och Lena Wikström besökte skördemarknaden stannade de självklart till och handlade korv av Sams son Mattias Westberg på Petterssons Chark.

När Sam Pettersson och Lena Wikström besökte skördemarknaden stannade de självklart till och handlade korv av Sams son Mattias Westberg på Petterssons Chark.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-08-23 15:57

Bodens Skördefest och miljödagar firar 25 år. Våren 1995 ville Gösta Eriksson undersöka möjligheten att arrangera miljödagar, eftersom han var på det klara med att det var nödvändigt att minska belastningen på miljön. Så stötte han ihop med Håkan Stenmark, som hade planer på att ordna en skördefest. De slog ihop sina idéer och i augusti samma år var det urpremiär. Därefter har arrangemanget lockat allt fler utställare och besökare.

I år är det cirka 200 utställare.

Christina Johansson kommer gående i kyrkstugeområdet. Hunden Trixa sitter bekvämt i en liten väska och "åker" med.

– Vi är här varje år. Det är kvalitet på den här skördemarknaden. Det finns mycket hantverk. Det är roligt att se att människor är så duktiga och skapar så mycket fint. Jag har köpt en liten stol av en konstnär.

Den är gjord av Ulrica Lundmark, som gör konst och konsthantverk. Christina Johansson går alltid till henne i kyrkstuga nummer 14. Hon köper också alltid potatis och grönsaker.

– De är närodlade av lokala handlare. Folk uppskattar den lokala handeln. Det är roligt att det som är lokalproducerat har blivit så attraktivt, säger hon och tillägger att hon även varje år köper en honungsburk från biodlare i Sävast.

Hon tycker om stämningen på markanden.

– Man träffar många vänner här. Det är bra stämning, feststämning. Människor är glada.

Lena Wikström har kommit i sällskap med Sam Pettersson från Luleå. Självklart har de stannat och handlat korv av Sams son, Mattias Westberg på Petterssons Chark.

– Det är många utställare och många som handlar och det är lokalproducerat. Det är det som är det fina, säger Sam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om