Skörden en fest i Boden

Bodens Skördefest och miljödagar har öppnat. Variation och äkthet lockar besökare från hela länet.
– Jag är alltid här för att det är den bästa skördefesten, sa Elsa Karlsson från Kalix.

Bodens skördefest bjuder på färska råvor och nylagad mat.

Bodens skördefest bjuder på färska råvor och nylagad mat.

Foto: Lena Tegström

BODEN2013-08-23 20:11

Hon smakade bröd från Stenuddens gårdsbutik och bageri. Bredvid stod svägerskorna Margot Paulsson, Jämtön, och Lillemor Flodén Magnusson, Onsala.

– Här finns inget krafts, bara bra saker. Äkta hantverk och närodlade grönsaker, sa Margot.

– Det är variation och äkthet, inga plast- och importprodukter. Det här är mycket mer än en skördefest. Här står många föreningar. Jag är själv en föreningsmänniska och värnar om föreningslivet. Det är roligt att se, sa Lillemor, som besökte skördemarknaden för första gången.

Värvar medlemmar

En bit bort har Bodens trädgårdssällskap byggt upp små miniatyrträdgårdar. Lillemor Eriksson, kassör, visade upp Ingrid Anderssons egenodlade grönsaker från Alträsk och sa:

– Vi värvar medlemmar.

Uno Engelmark, två år, klappade den konstgjorda, men verklighetstrogna kossan vid LRFs tältservering. Hans mamma Emma Engelmark frågade var mjölken kommer ifrån.

– Där, ropade han, tog i en spene och sken som en sol.

Överstbyn - Årets by

Hon berättar att han hemma brukar fråga var mjölken kommer ifrån och nu fick hon en chans att visa det.

– Han är mycket intresserad av djur. Vi åker hit varje år. Det är trevligt och vi har gjort det till en familjetillställning som blivit tradition, sa Emma Engelmark från Luleå.

Gita Brusewitz som bor i Årets by, Överstbyn, smakar honung från Svartlå tillsammans med mormor Margareta Brusewitz, Luleå.

– Den var bäst, för den smakar äkta, sa Gita och pekade på bruken med mynta honung.

– Jag håller med. Den har en fräsch smak, sa Margareta.

Branschen - välmående

Honungen produceras av Fran och Peter Charlton, Swedish Arctic Honey. De har belönats med pris för sin produktion.

Det myllrade också av människor i kyrkstugorna. Där finns bland många andra företagarna Kikki Sandström och Mona Iseby. De är verksamma inom branschen välmående. Kikki har ett hälsobudskap och Mona håller på med inredning och är återförsäljare åt Ljusboden.

När Kikki Sandström i fjol besökte Mona Iseby på skördefesten upptäckte de, att de är släkt. Det tog lite längre tid att utreda hur.

– Vi är tremänningar.

19e upplagan

De är ättlingar efter familjen Karlsson som kom till Boden år 1900. Karlssons var de första fiskhandlarna i staden. Nästa generation tog vid. Sonen John Karlsson och hans fru Ellen sålde fisk. Sven och Siri Iseby stod bredvid och sålde frukt och grönt.

– Våra föräldrar var inte handlare, men i vår generation finns det flera egna företagare, säger Mona Iseby.

– Det känns som vi för familjetraditionen vidare även om det hoppade över en generation, säger Kikki Sandström.

I årets upplaga, den 19e, huserar de tillsammans i Kyrkstuga 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om