På Facebook har det förekommit skriverier att det skulle bo 140 personer i Vittjärv. En privatperson har också klagat till Bodens kommuns chef Thomas Reinholdt att kommunmedborgare borde informeras och vill veta hur länge som Ängesholmen ska fungera som en flyktingförläggning.
NSD har besökt anläggningen där det bor mest barnfamiljer och fick uppgift att 70 personer utspisas enligt folk på plats från Syrien, Irak, Iran och Afghanistan. Anläggningen rymmer 140 personer. Enligt Migrationsverket själva bor bara 48 personer där som bussats från Malmö.
– De flyttade in i helgen på grund av situationen som vi stod inför i fredags eftermiddag. Då kontaktades försvarsmakten för att lösa situationen. Man hinner inte registrera alla asylsökande i Malmö så därför körs flyktingarna akut till tillfälliga asylansökningsenheter, säger enhetschefen Mats Engman, Migrationsverket i Boden.
Ängesholmen är en tillfällig lösning istället för att slå upp tält.
– De som bor där är på väg därifrån. Senast fredag ska alla flytta ut, säger Mats Engman.
NSD har besökt försvarsmaktens anläggning och pratat med flyktingarna själva. En flykting vill åka vidare till Göteborg där han har en faster. En syrisk kvinna med fyra barn som inte pratar engelska vill återförenas med sin make som blev kvar i Malmö.
– Vi ska lämna våra fingeravtryck här och sedan vet vi inte vad som händer. Det känns säkert att komma till Sverige från Syrien och ännu säkrare inne i Boden, säger Mohammad Mamund från Syrien.
Normalt går Migrationsverket ut och informerar närboende vad som händer.
– Om det är ett permanent tillfälligt boende så har vi alltid information till närstående byar, säger Mats Engman.
De sista på Ängesholmen ska registreras under tisdagen och flytta ut till några andra tillfälliga boenden.
– I Boden ska de bara registreras som asylsökande och sedan kan de hamna allt från Sundsvall upp till Boden, säger Engman.
Enligt informationschefen Anna-LenaHesso, I 19, frågade Migrationsverket om de tillfälligt fick låna Ängesholmen.
– Däremot vad som sker i lokalen är Migrationsverkets uppgift att svara på. I försvarsmaktens stöd till det civila samhället ingår att vi kan låna ut lokaler och hjälpa till vid påfrestningar så länge det inte stör försvarsmaktens verksamhet för mycket.