Slut med ryska sommarbarn i Boden
Ryba-projektet avslutas. Orsaken är att intresset har minskat senaste åren och situationen har förändrats i Apatity, Ryssland. - Det känns vemodigt, men vi har varit med om att förändra attityder mot barn, säger Eivy Blomdahl, ordförande.
Eivy Blomdahl, ordförande för Ryba-projektet i Boden, säger att det har varit mycket lyckat och tycker att det är vemodigt att projektet nu avslutas. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
I avtalet mellan vänorterna stod det att de skulle satsa på barnen och med det som utgångspunkt skrev s-kvinnorna en motion med syfte att hjälpa barn på barnhemmen.
Projektet innebar att familjer i Boden tog emot ett ryskt barnhemsbarn under ett par veckor på sommaren. Varje sommar fick nya barn chansen att komma till Boden och uppleva hur det är att vara en del av en familj. De ordnades också gemensamma aktiviteter, bland annat fotbollsskola.
I början var projektet samarbetade kommunen, kyrkan och försvaret.
Livslånga förhållanden
Projektet har inneburit att det knöts vänskapsband för livet. Efter några år bildade sommarföräldrar i Boden föreningen Dasvidabja och många av barnen som först kommit genom Rybas försorg fick nu återkomma till sina svenska familjer.
Den första tiden tog Ryba emot ett 30-tal barn varje sommar. Men under de senaste åren har intresset att ta emot barn minskat. Dessutom har situationen i Apatity och Ryssland förändrats. Liksom i Sverige har man där börjat att satsa på familjehem för barn som inte kan bo hos sina föräldrar.
Attitider har förändrats
Därför avslutas nu projektet. En av de drivande krafterna bakom är Eivy Blomdahl.
- Behovet är inte lika stort längre. Boden har varit med att förändra attityder och värdering om barn, att de inte bara behöver en säng och mat, utan även omtanke, kärlek och någon som bryr sig om vad de säger. Det är mycket viktigt att barn upplever att vuxna lyssnar och det fanns inte det utrymmet på barnhemmen tidigare, inte heller hos oss längre tillbaka, säger Eivy Blomdahl..
Hon tror att projektets avslut kommer innebära att utbytet med Apatity minskar.
Betydelsefulla möten
- En del barn har flyttat till Sverige, även om inte det var målet. Det är värt mycket att få träffa de barnen, till exempel Lena som har utbildat sig till jurist. Vi kämpade för att hon skulle få stanna. Det var hennes högsta önskan och jag vet att hon trivs bra, säger Eivy Blomdahl och tillägger att det känns väldigt positivt när hon tänker tillbaka på alla hon träffat både här och i Apatity.
Hon minns första gången hon följde med bussen för att hämta Rybabarn. När de närmade sig Boden tog barnen upp fotografier på de familjer de skulle bo hos. En del barn pekade och kallade sommarföräldrarna för mamma och pappa.
- Det var oerhört rörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!