SM - riktigt hundjobb
Ungdoms-SM i hundsport inleds i dag med invigning på Medborgarplatsen i Boden. Ungdomarna ska tävla i olika grenar och även bästa distrikt utses. Totalt blir det 150 starter under tre dagar.
Eva Wuopio har fallit för åldersstrecket och får inte vara med på Ungdoms-SM. Men hon ställer ändå upp i arrangörsstaben för att hon tycker om hundar och tävling. Här med hunden Engla. Övriga har åldern inne: Linnea Björkman med Maximus, Nathalie Bourwall med Tiia, Lina Sundqvist med Aqua och Mia Wikström med Greta. FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Olika arbetsgrupper
Det är färre deltagare än vanligt, vilket troligen har att göra med att SM i år avgörs så långt norrut.
Klubben ansökte i fjol om att få arrangera årets mästerskap. Det var andra gången och under sommaren fick klubben klartecken. Direkt utsågs huvudansvariga för ett tiotal olika arbetsgrupper: dels som fick ansvaret för de olika tävlingsgrenarna, dels som ansvarar för praktiska åtagande såsom mat och boende.
Den som är gruppansvarig har sedan knutit till sig medarbetare och under de tre tävlingsdagarna kommer ett 50-tal funktionärer att hjälpa till. Tävlingarna genomförs på Björknäsvallen, utom spår som avgörs ute i skogen.
- Det är fritt fram att komma och titta. Alla är välkomna, säger Linnea Björkman, som är USM-general.
I februari inleddes en mer intensiv planeringsperiod och sedan i våras har alla gruppansvariga träffats en gång i veckan för att stämma av. I slutet av juni var det mesta klart. De flesta gruppledarna är ungdomar, men några vuxna har också hjälp till.
Jaga sponsorer
- Det är skönt med några vuxna. De är erfarna och har ofta många kontakter, säger Nathalie Bourwall och berättar att de har haft relativt lätt att få sponsorer eftersom det är ett ungdomsarrangemang.
Jaga sponsring handlar inte bara om pengar, utan priser, tillgång till tid- och musikanläggning. De har också fått sponsring med hyran.
Nathalie Bourwall tycker att det har varit mest roligt, men ibland lite jobbigt.
- Det är när saker inte har blivit klara, som det kan bli lite stressigt, säger Linnea Björkman.
Nu hoppas de bara på bra publik- och hundväder, vilket betyder inte för varmt så att hundarna orkar att tävla.
Fakta
Bruks
Under mästerskapen tävlar deltagarna i en bruksgren och det är spår, eftersom det bara finns anmälda i den grenen.
Lydnad
Lydnad är uppdelad i fyra klasser, 1-3 samt elit. Hunden och föraren utför förutbestämda moment som betygsätts. Tävlingen avgörs efter två omgångar.
Handling
Handlerns sätt att visa hunden bedöms. Här tävlar man i olika åldersklasser; minior 7-12 år, junior 13-17 år och 18-25 år.
Freestyle
Det är dans med hund och det finns tre klasser, 1-3. Svårighetsgraden och längden på programmet ökar för varje klass.
Agility
Hund och förare ska på tid ta sig igenom en förutbestämd bana. Ekipagen tävlar i agility- och hoppklass. Resultaten från de båda klasserna slås ihop till ett slutresultat. Tävlingen är även uppdelad i tre klasser beroende på hundens storlek och svårighetsgrad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!