Sökandet efter uran oroar

Sökandet efter uran i områdena kring Rödingsträsk oroar berörda. De har inte fått någon information, utan bara delgivits beslutet att ett bolag beviljats tillstånd att provborra.- Självklart vill vi stoppa det här, säger Hjördis Broström.

Enligt länsstyrelsen berör större delen av de områden där Mineralbolaget ska söka uran våtmarker med den högsta värdeklassen.

Enligt länsstyrelsen berör större delen av de områden där Mineralbolaget ska söka uran våtmarker med den högsta värdeklassen.

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-01-19 06:00
Hennes mans farfarsfar ägde marken som gått i arv och som nu berörs av uranletning. Själv är hon född i byn och upplever att de mörkar för folk.
- Uran, det är inte som att leta efter järn, vilket ger tillräckligt stora ingrepp. Uran, handlar ju om liv och hälsa. Vilka intressen ligger bakom det här som kan förstöra livet för människor, djur och natur - även i framtiden? säger Hjördis Broström och påpekar att det handlar om stora områden, vatten och växtlighet.
Låt det vara kvar
Erik Broström menar att den strålning som frigörs från uran förs med luft och vatten.
- Det är inte lätt att veta var det hamnar, men det vill ingen tala om.
- Vad ska de göra med uranet som de hittar? Vad har de tänkt med befolkningen som drabbas? Det är strålningen som är farlig, mycket farlig, säger Hjördis Broström, som undrar om man kommer att kunna bada och fiska i vattnet och om skogen kommer att överleva.
- Det som finns under jord, det ska man låta vara kvar, säger Erik Broström.
Stefan Mikaelsson är också kritisk.
- Vi har inte fått någon trovärdig information om vad som ligger till grund för att det skulle finnas uran här.
Felaktiga uppgifter
Han säger vidare att man ganska lätt via Lantmäteriet kan få kunskap om vilka sakägarna är.
- Trots det lämnade bolaget uppgifter till Bergsstaten som inte var korrekta. Efter att jag överklagade gjordes ett tillägg med ytterligare berörda fastighetsägare. Hur trovärdigt är det?
Länsstyrelsen anser att det vore lämpligt att bolaget ordnar samråd i god tid innan undersökningarna börjar, eftersom det handlar om provborrningar efter radioaktiva ämnen.
- Det öppnar för ett val om bolaget anser att det är olämpligt att kalla till samråd. Om man vill provborra kan man ju försöka att komma överens med markägarna innan, men man har valt att inte komma överens. Det är olyckligt, säger Stefan Mikaelsson.

Han tillägger att bolaget valt områden med våtmarker av högsta värdeklass och att risken är stor att de borrar där.
- Uppstår skada är de ersättningsskyldiga, men vi har små marker och hade hoppats att få ha våra marker ifred.
Det har funnits renar inom området i alla tider. Adils Nilsson berättar att de fortfarande har renarna där hela hösten och att renarna även kalvar där.
- De har ju borrat efter Kvarnån. Jag kan inte säga om det påverkar på något sätt. Men inte tycker jag väl om det. De letar uran och man är ju rädd kärnkraften.
Vem tar ansvaret?
Eivor Nilsson har vistats i Rödingsträsk av och till hela livet. Det är hennes mammas barndomshem.
- Jag älskar det mer än allt annat och bor där sommarhalvåret tills första snön kommer. Jag tycker att det här är fel, hemskt. Det finns så många kallkällor och flera kallkällbäckar mynnar ut i vattendrag.
Eivor Nilsson poängterar att det finns ett rikt fågelliv och att det bedrivs fågelskådning på Storlommen.
- Uran, det är värre än allt annat och förstör. Det kan förstöra ädelfisken i sjön. Självklart är jag orolig. Det kan bli en miljöförstörelse utan dess like. Vem bär ansvaret för det?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om