Det var Helga och Valdemar "Valle" Rönnbäck som startade verksamheten 1938. Sonny Lundström är femte generationen som arbetar i familjeföretaget Rönnbäcks gatukök i Boden. Han började i glassbaren kring tolvårs åldern och fortsatte i grillen.
– Så man har alltid varit här och hjälpt till.
Även hans kollega för dagen, jämnåriga Felicia Vidman, fick första jobbet i tidig ålder. De var ganska ensamma om det i den åldern.
– Det är nyligen som folk man känner har börjat jobba på sommaren och så, säger Sonny Lundström och tillägger att det var en skön känsla att tjäna sina egna pengar.
Det gav en frihet. Han kunde köpa det han ville utan att behöva ringa mamma och fråga.
Lite otippat dock går han bygg- och anläggning på gymnasiet. Framtiden tänker han sig i en maskin, inte i ett kök. I år missade han hela julafton eftersom han då satt bakom ratten på en plogbil.
– Nu har jag dubbla jobb; här dagtid och någon kväll, sedan kör jag nu på vinter traktor och plogar.
Som chaufför känner han sig lite mer självständig, samtidigt är det bästa med Rönnbäcks mötet med kunderna.
Även om Sonny Lundström gärna spenderat julafton med familjen, missade han inte allt, och förklarar att det framför allt är mycket att göra före julafton och när julmatens rester tryter.
– När folk varit och julhandlat i sista minuten och inte orkar laga mat själva så brukar det vara mycket här. Julafton har vi inte öppet för då kommer ingen, men nu vill många äta något annat.
Felicia Vidmans första arbete var på tvätten i Boden och även om det var kul att shoppa för egna pengar, så var det monotont att vika kläder hela dagarna. Nu är hon 18 år, går hotell- och restaurangprogrammet och har jobbat på Rönnbäcks ett par år. Hon trivs med arbetskamraterna, jobbets varierande tempo och kundkontakten.
– Man får alltid höra någon intressant historia. Det är som att man lära känna dem en stund. Trevliga kunder räcker långt.
En gäst på ett annat ställe berättade om platser i världen han besökt, om naturen och djuren, och frågade Felica om hon ville åka utomlands. Kanske sådde han ett frö.
Felicia Vidman är van att jobba kvällar och helger när andra är lediga. Det som gjort att hon valt den här branschen och utbildningen är att hon vill jobba praktiskt. Ett tag ville hon bli konditor, men lutar nu åt bartender utomlands.