H2 Green Steel, H2GS, har ambitionen att bygga ett stort bolag, som om 20 år är ett av de klassiska svenska industriföretagen.
– Ambitionen är att bygga något som blir betydande för hela Sverige och Europa. Jag har erfarenhet av att leda stora bolag, bygga organisationer och jobba globalt. Jag kan tillföra en förståelse för hur det är att driva ett stort bolag internationellt med ett tungt teknikinnehåll. Jag förstår kundsidan. Jag tycker det är väldigt viktigt att förstå sina kunder och deras behov. Även om du är VD så handlar det om att bygga starka team, hitta rätt människor och våga anställa personer som utmanar dig själv och i många avseenden är duktigare än dig själv på olika områden, säger Henrik Henriksson.
H2GS ska bygga tre gröna plattformar.
– Den första är att producera förnyelsebar fossilfri vätgas. Det blir den största anläggningen i världen, 800 megawatt. Det är en fantastisk möjlighet för oss som bolag, Boden och Sverige.
H2GS kommer att bryta jungfrulig mark. De är först ut och kommer bygga upp nyckelkompetens. All den inre kunskap de kommer få av att bygga anläggningen till vilka tekniker de väljer kommer därefter att kunna användas i hela världen.
Den andra plattformen är att producera järnsvamp, det vill säga ta ut kolet ur järnet. Det har gjorts i andra delar av världen, men aldrig enbart med vätgas, förklarar Henrik Henriksson.
– Att göra det i så stor skala som vi ska blir en utmaning.
Det tredje plattformen är att bygga ett ultramodernt stålverk som ska producera grönt stål.
– Det senaste stålverket byggdes i Europa för 50 år sedan. Tänk på teknikutvecklingen sedan dess: automatisering, digitalisering, renhet, mindre utsläpp. Allt det tar vi med oss. Vi kommer också kunna optimera helheten. Utmaningen är att få det att hända.
De är trygga med tekniken och att det finns efterfrågan. De har redan börjat att skriva kontrakt i dialog med företag. Nu jobbar de med finansieringen för hela projektet i Boden, mer än 25 miljarder kronor.
– De första investerarna som kommit in är starka och stora namn som är långsiktiga och som vi vill ha med oss. Vi har också en bra dialog med bankerna.
Utmaningarna, som han ser, är att få möjlighet att göra det i rätt takt.
– Tidsplanen är ambitiös och orsaken till det är att planet håller på att brinna upp. Vi måste få fram de här produkterna. Det är bråttom. Det kräver flyt i tillståndsgivningarna, infrastruktursatsningarna som måste göras och att få fram rätt mängd el, kraft och effekt till vår anläggning. Vi samverkar med myndigheter, tredje part, kommuner och länsstyrelsen. Det är viktigt att den samverkan funkar så att alla dessa trådar kan knytas ihop, säger Henrik Henriksson.
Hur ser du på en snabb tillståndsprövning utan att nalla på miljöprövningen?
– Miljöbalken är väl genomtänkt. Så lagar och regler är det inget fel på, men det behövs en förenkling. I dagens samhälle måste vi kunna jobba med parallella processer och på så sätt komprimera beslutstiden. Annars är vi inte klara förrän 2040 och sitter på en planet med två graders högre temperatur. Det funkar inte. Vi ska inte ifrågasätta våra principer, men våra metoder. Det finns en samsyn kring det hos våra politiker och myndigheterna. Det är svårt, men viljan finns och jag tror vi kan vara en bra katalysator och förlöpare att testa nya sätt att ta beslut.
De ska börja att bygga i Boden nästa år.
– Vi ser att 2022 är det stora året. Då kommer det märkas och synas mycket mer i Boden att vi är på plats. Då kommer vi att göra avtryck på ett annat sätt. Nu är det mest förberedelsearbete.
Produktionen startar 2024. Sedan tar det några år innan anläggningen kan vara i full gång. Kunderna måste få chansen att verifiera att stålet har rätt kvalité och egenskaper. Målet är att komma upp en årlig produktion av 2,5 ton stål så fort som möjligt efter 2024 och 2030 ha fördubblat den produktionen.
Efter hand kommer H2GS ha samlat mer och mer information, vilket kommer ge en tydlighet i olika frågor såsom marken där de ska bygga, tillstånd de behöver och leveranser av utrustning.
– Det finns stora mängder av förnyelsebar energi i norra Sverige; vind och vatten. Det är unikt och finns ingen annanstans. Det ger fantastiska möjligheter och det finns tillräckligt mycket för vårt projekt och andras. Tillgången på kraft och effekten känner vi oss trygga med, men det som krävs är att vi kopplar på vår fabrik på nätet i rätt tid.
H2GS har bra stöd och dialog med Boden kommun, länsstyrelsen, Svenska Kraftnät och alla stora leverantörer av el.
– Alla vill att vi ska lyckas så att vi kan börja ställa om. Det är en stor fördel.
Hur känns det att vara del av arbetet med att rädda planeten?
– Många här har lämnat stora, fina jobb och flyttat från andra sidan planeten. De har gjort väldigt stora uppoffringar privat eller för att man vill vara med på den här resan. Jag tror man vill kunna berätta för sina barnbarn eller sina kompisar att de var med och förändrade världen. Det skapar en sådan otrolig kraft.
Företagets personal kom till Boden på onsdagen och stannar i tre dagar.
– Vi växer fort. För två månader sedan var vi 15, nu är vi 30 och till jul är vi kanske 60 och nästa sommar har vi säkert passerat 200. Jag övertygad om att bolaget behöver bygga en stark kultur för att bli hållbart i själen från starten.
En kultur som i sin tur bygger på starka värderingar att medarbetarna jobbar tillsammans och hjälps åt, att alla är lika viktiga, att fokusera på kunden och flödet.
– Vi vill förankra våra värderingar i naturen. Vi ska vara ute i naturen i tre dygn i Bodens omnejd och det är för att vi ska få en stark emotionell koppling till platsen och kunna koppla upplevelser till de värderingar som ska vara styrande. De som är här är framtidens ledare i bolaget och kommer ha ansvaret för stora grejer väldigt snabbt.
Tanken är att det blir ett återkommande event med nya medarbetare.
– Vårt ansvar som ledare är nu att hålla lägerelden brinnande och bygga ett så starkt bolag som möjligt så att vi kan lämna över till nästa generations ledare, säger Henrik Henriksson.
Enda nackdelen han ser är begränsningen hur långt deras produkter kan transporteras och vara konkurrenskraftiga utifrån logistikkostnaden, men så är det överallt.